"Mladost”, “Golub” i “Jastog” u trci za evropskog Oskara

“Jastog” Jorgosa Lantimosa i “Mladost” Paola Sorentina osvojili su najviše nominacija
108 pregleda 1 komentar(a)
Majkl Kejn, Harvi Kajtel
Majkl Kejn, Harvi Kajtel
Ažurirano: 10.11.2015. 19:24h

Filmovi “Jastog” Grka Jorgosa Lantimosa i “Mladost” Italijana Paola Sorentina osvojili su najviše, po pet, nominacija za ovogodišnje Evropske filmske nagrade.

Nominacije za nagradu EFA objavljene su u subotu u Sevilji, a uz “Jastoga” i “Mladost” još su četiri filma nominovana za najbolji evropski film godine. To su “Ovnovi” Islanđanina Grímura Hákonarsona, “Mustang” Turkinje Deniz Gamze Ergüven, triler u jednom kadru “Victoria” Nijemca Sebastijana Šipera, “Golub koji sjedi na grani i promišlja egzistenciju” Šveđanina Roja Andersona. “Jastog”, “Mladost” i “Golub” jedini su filmovi koji su nominovani u sve tri najvažnije kreativne kategorije - najbolji film, režija i scenario. Očito će se borba za “evropske Oskare” voditi između ta tri filma.

U kategoriji najboljeg reditelja nominovani se Lantimos, Anderson, Sorentino i Šiper. Uz njih, nominovani su još Poljakinja Malgoržata Šumovska za film “Tijelo” i Nani Moreti za “Moju majku”.

Za najboljeg glumca nominovana su čak tri glumca s engleskog govornog područja: Majkl Kejn (“Mladost”), Kolin Farel (“Jastog”) i Tom Kortni (“45 godina” Endrjua Hejga). Uz njih, nominovan je i Nijemac Kristijan Fridel za “13 minuta“ i Francuz Vensan Lindon za film “Mjera čovjeka”.

Što se glumica tiče, nominovane su Rejčel Vajz (“Jastog”), Šarlot Rempling (“45 godina”), Italijanka Margerita Baj (“Moja majka”), Španjolka Laja Kosta (“Victoria“) i Ališa Vikander za ulogu ženskog kiborga u SF-u „Ex Machina“ Aleksa Garlanda.

Andersonov “Golub koji sjedi na grani i promišlja egzistenciju“ nominovan je i za najbolju evropsku komediju. U toj kategoriji konkurenti će mu biti „Najnoviji zavjet“ Belgijanca Jaka van Dormaela, i francuska komedija „Porodica Belier“.

Istočnooevropski su filmovi - kako je kod nagrada EFA već postalo neveselo pravilo - opet su prošli jako slabo. Mađarski film “Saulov sin” Lasla Nemeša nije ni uvršten u popis 40, Poljakinja Šumovska nominovana je za režiju, a rumunski crno-bijeli “vestern” “Aferim” Radua Jude nominovan je samo za scenario. S obzirom na to da je “Jastog” po produkciji britanski, a turski “Mustang” francuski film, ponovo se pokazalo da pri nominacijskom glasanju znatnu prednost imaju produkcije iz velikih zemalja (Britanije, Italije, Francuske i Njemačke) koje imaju veliki broj članova Evropske akademije.

Pobjednici EFA bit će proglašeni u Berlinu 12. decembra.

Bonus video: