Policija je dobro pretukla "mercedes" Mija Martinovića

Komandant SAJ-a potvrdio da je jedinica učestvovala u prebijanju Martinovića
573 pregleda 112 komentar(a)
Auto, Mijo Martinović, Foto: Privatna arhiva
Auto, Mijo Martinović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 10.11.2015. 06:30h

Vještak mašinske struke konstatovao je brojna oštećenja na automobilu Milorada Mija Martinovića, koji su demolirali pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ).

Po nalogu suda, vještačenje “mercedesa” obavljeno je u garaži hotela "Premijer" gdje je vozilo smješteno nakon što su njegovog vlasnika policajci brutalno pretukli.

Vještačenju su prisustvovali predstavnik suda i pravni zastupnik Martinovića, advokat Velibor Marković.

"Usvojen je moj predlog za obezbjeđivanje dokaza podnesen prije desetak dana. Skupa sa sudom i vještakom mašinske struke izašao sam na lice mjesta. Vještak i sud konstatovali su brojna oštećenja spolja i u unutrašnjosti vozila. Na automobilu su vidljiva brojna oštećenja, nastala kao posljedica iživljavanja sajovaca - polomljena su sva stakla, farovi, žmigavci... Od udaraca pendrekom na više mjesta su ulubljeni hauba, krov automobila, vrata... Jedna guma je probušena, sjedišta su sagorjela, a unutrašnjost je oštećena od neke zapaljive materije koja je ubačena u vozilo. I danas se u autu osjećao suzavac”, kazao je Marković.

Dodao je da se sva šteta najvjerovatnije ne može vidjeti “golim okom”, zbog čega će automobil biti prebačen kod ovlašćenog servisera u "Ljetopis", gdje će se po nalogu suda obaviti dodatna vještačenja.

"Sud je vještaku izdao nalog da u roku od 20 dana da pismeni nalaz i mišljenje o obimu i visini štete, kao i da se izjasni da li se radi o totalnoj šteti ili je vozilo moguće opraviti", kazao je on.

Martinović je pretučen 24. oktobra, nakon što je policija brutalno ugušila protest Demokratskog fronta.

Njegovo vozilo specijalci su zaustavili u drugom dijelu grada, izvukli ga na ulicu i zvjerski prebili, istovremeno udarajući palicama i čizmama po “mercedesu”.

Martinović je negirao informacije provladinih medija - da je probijao policijske blokade.

Optužio je direktora policije Slavka Stojanovića i njegovog pomoćnika Nikolu Janjuševića da su “naručioci njegovog ubistva”.

“Stojanović, Janjušević i svi oni koji kažu da sam ugrozio nečiji život te noći ili napravio makar i saobraćajni prekršaj, lažu i naručioci su mog ubistva. Prikrivajući one koji su me tukli, pokazuju da su znali da je te noći spreman lov na mene”, kazao je on.

Rekao je i da ga čudi što tužilac nije podigao optužnicu protiv šefa SAJ-a Radosava Lješkovića, nakon što ga je saslušao.

Lješković je tada rekao da ne zna ko je pretukao Martinovića, ali da ne zna ni sa kim se 24. oktobra vozio u hameru, jer su svi policajci bili maskirani i sa kacigama.

“Zvjerka Lješković izjavama omalovažava tužilaštvo. Trebalo je da bude uhapšen onog trenutka kada je rekao da ne zna ko je bio sa njim u autu. I on i ostali sajovci koji budu prikrivali kolege koji one noći nisu pokušali da me liše slobode, već da me liše života”, kazao je on.

Direktor policije nije odgovorio na zahtjev za naknadu materijalne i nematerijalne štete, koji mu je predao advokat Marković.

“Na taj način država pokazuje neodgovoran odnos prema građanima, tim prije što je komandant SAJ-a Lješković nesumnjivo potvrdio da su pripadnici njegove jedinice učestvovali u prebijanju Martinovića”, kazao je Marković.

Martinović izašao iz bolnice

Mijo Martinović juče izašao iz bolnice, predstoji mu dug oporavak

On je prije dva dana kazao "Vijestima" da je izgubio litar krvi dok je pretučen, ležao na asfaltu i da mu oporavak zbog toga malo teže ide.

"Operisan sam, butna kost je bila slomljena na 4-5 mjesta, ali me ne bole rane, ni lomovi. Boli me duša, jer smo napravili državu u kojoj vladaju ljudi koji mogu da biju, prebijaju, ubijaju... Oni su tukli i moja kola. Što su kola bila kriva? Zašto pokušavaju da lome stakla, pale auto? Užas... Ako im ne smeta registracija ili grb. Možda crnogorski grb opet počinje da smeta kao 90-ih godina, jer su isti ovi koji su sada na vlasti 90-ih cijepali crnogorski grb sa mojih kola", kazao je.

Njegov advokat kazao je da Martinoviću sada predstoji dug period oporavka i rehabilitacije:

"To podrazumijeva i boravak u nekoj specijalizovanoj medicinskoj ustanovi", kazao je on.

Bonus video: