Armagedon na pomolu: Dan za istoriju drevne igre

Srijeda je dan odluke u borbi za titulu prvaka svijeta, a prvi put će se dogoditi da šampion bude poznat u završnici do koje se došlo poslije 12 uzastopnih remija
178 pregleda 0 komentar(a)
karlsen karuana, Foto: Reuters
karlsen karuana, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.11.2018. 17:15h

Rijetki su trenuci kada šah zauzima važno mjesto u najvećim sportskim medijima, kada se o njemu piše i govori skoro koliko o fudbalu, košarci, tenisu...

Magnus Karlsen i Fabijano Karuana potrudili su se da se nađe u centru pažnje, nakon što je za sjutra zakazan najuzbudljiviji dan možda i u istoriji drevne igre.

Srijeda je dan odluke u borbi za titulu prvaka svijeta, a prvi put će se dogoditi da šampion bude poznat u završnici do koje se došlo poslije 12 uzastopnih remija.

Šampion Karlsen (28) i izazivač Karuana (26) nisu uspjeli da nadmudre jedan drugog u "regularnom" dijelu, pa će sjutra od 16 sati u Londonu odigrati "produžetke".

Igraće se četiri brzopotezne partije, a takmičari će na raspolaganju imati po 25 minuta po partiji i po 10 sekundi za razmišljanje prije odigravanja svakog poteza. Karlsen je, žrijebom, dobio bijele figure na startu.

Ako ni tada ne bude pobjednik, igraće se još četiri ''blic'' partije (pet minuta za igru, tri sekunde za potez).

Ako ni nakon toga šampion ne bude poznat - prvi put će se u istoriji gledati ''Armagedon'' igra u borbi za titulu!

Bijeli će tada imati pet minuta na raspolaganju, a crni samo četiri, a posliej 60. poteza igrači će dobiti po dodatne tri sekunde. Ako, međutim, igrač sa crnim figurama izbori remi, on će biti pobjednik.

Prije dvije godine, Karlsen i Rus Sergej Karjakin su, takođe, igrali "produžetke" u borbi za titulu, ali su rivali dobili po jedan meč u 12 "regularnih" partija.

Karlsen je u četiri brzopotezne partije slavio rezultatom 3:1...

Šahovski analitičari smatraju da bi ovoga puta moglo da se ide do - "Armagedona"!

Bonus video: