OPTUŽNI PREDLOG PROTIV BUDVANSKOG INSPEKTORA

Đoka Golubović tajno "privodio" Mariju

"Teže je povrijedio lična prava Konjevića, sačinjavajući službene zabilješke sa lažnim navodima o njegovom ličnom životu"...
463 pregleda 22 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Boris Pejović
Raško Konjević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.11.2015. 07:02h

Inspektor Đoka Golubović krajem avgusta je bez odobrenja tužioca pozivao Lozničanku Mariju Milovanović (29) na informativni razgovor, i od nje prikupljao obavještenja, tvrdi kotorsko tužilaštvo.

Golubović je to navodno radio dvadesetak dana nakon što je ona krajem jula uhapšena u Budvi, u policijskoj akciji "Pink3" zbog sumnje da je jedan od organizatora elitne prostitucije.

Nakon razgovora sa njom, sačinio je dvije službene zabilješke, za koje tužilaštvo tvrdi da su izmišljene, a u kojima je napisao da je ministar policije Raško Konjević koristio usluge prostituke.

Zbog sumnje da je na taj način zloupotrijebio službeni položaj, Golubović je uhapšen 9. septembra.

Tog dana Konjević je na vanrednoj konferenciji za novinare kazao da je pet dana ranije specijalnom tužiocu podnio prijavu, nakon što je saznao da mu policajci u sprezi sa kriminalcima i medijima pripremaju ličnu i profesionalnu diskreditaciju.

Da je imala seksualne odnose sa ministrom negirala je i Lozničanka Milovanović. Ona je navodno tužiocu saopštila da Konjević nema nikakve veze sa njom, ali da je inspektor tjerao da pomene ime ministra unutrašnjih poslova.

Golubović je tužiocu rekao da je u tom dokumentu vjerno prenio riječi Milovanovićeve, i više puta tražio poligrafsko ispitivanje.

U optužnom predlogu tužiteljke Jovanke Čizmović piše da je inspektor od 24. avgusta do kraja tog mjeseca, više puta neovlašćeno saslušavao Milovanovićevu, čime je zloupotrijebio službeni položaj i prekoračio službena ovlašćenja.

Prema tvrdnjama tužilaštva on je pozivao Milovanovićevu, sa njom obavljao informativne razgovore, prijetio joj, ali o tome nije obavještavao tužioca nadležnog u predmetu “Pink3”.

"Niti je za preduzete radnje imao odobrenje nadležnog državnog tužioca. Nakon toga je sačinio dvije službene zabilješke o obavještenjima prikupljenim od Milovanović Marije, u koje je unio neistinite podatke o okolnostima o kojima je navodno pričala Milovanovićeva, odnosno da je sa ministrom unutrašnjih poslova Raškom Konjevićem imala seksualne odnose za novac, u više navrata, u hotelu "Premijer" u Podgorici", piše u optužnom predlogu.

U službenoj zabilješci, zbog koje je Golubović proveo desetak dana u pritvoru, piše da je Milovanovićevu dovozio vozač ministra.

Tužilaštvo tvrdi da je inspektor službene zabilješke sa izmišljenim izjavama dostavio svom šefu Saši Miliću.

"Time je teže povrijedio prava Marije Milovanović da se od iste, bez odobrenja nadležnog tužioca mogu prikupljati obavještenja, a, takođe, teže povrijedio lična prava Raška Konjevića, sačinjavajući službene zabilješke sa lažnim navodima o njegovom ličnom životu", napisala je tužiteljka Čizmović.

Tužiteljka je predložila kotorskom Osnovnom sudu, u kojem će 8. decembra početi suđenje Goluboviću, da na glavni pretres pozove oštećene Konjevića i Milovanovićevu, ali i svjedoke od kojih se neki pominju u inspektorovim zabilješkama.

Ukoliko sudija prihvati predlog Čizmovićeve, na pitanja o Golubovićevoj zabilješci odgovaraće njegov šef Saša Milić, pomoćnik direktora policije Milovan Pavićević, ali i Dejan Ćaćić i Petar Rolović.