Crnogorsko društvo mora biti oslobođeno svakog oblika mržnje

Aktivisti CGO-a su zajedno sa građanima, uputili poruku mira i dijelili promotivni materijal, kojim su ukazali na vrijednosti jednakih šansi, tolerancije, solidarnosti i odgovornosti
10 komentar(a)
Kristalna noć, Foto: Cgo-cce.org
Kristalna noć, Foto: Cgo-cce.org
Ažurirano: 08.11.2015. 16:23h

Predstavnici Centra za građansko obrazovanje (CGO) organizovali su danas performans uoči Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma i ukazali na važnost podrške onima koji su danas progonjeni.

CGO je performansom podsjetio da se i u Crnoj Gori neprestano mora raditi na izgradnji društva oslobođenog svakog oblika mržnje, usmjerene ka pojedinačnim ili grupnim različitostima.

Aktivisti CGO-a su, kako je saopšteno iz te organizacije, zajedno sa građanima, uputili poruku mira i dijelili promotivni materijal, kojim su ukazali na vrijednosti jednakih šansi, tolerancije, solidarnosti i odgovornosti.

U okviru performansa pročitan je zajednički proglas pod nazivom „Pamtimo žrtve i otpor“.

U proglasu se navodi da se 9. novembra obilježava 77. godišnjicu Kristalne noći., kada je njemački nacistički režim potvrdio ozbiljnost svojih namjera i riješenost da ih sprovede do kraja.

"Tog 9. novembra 1938. godine Evropa i svijet posmatrali su početak svog kraja i sunovrat civilizacije. Tek su rijetki doživjeli kraj Drugog svjetskog rata i pobjedu nad fašizmom“, kaže se u proglasu.

Kako se navodi, dok su jedni zanijemili ili se pridružili nasilnicima, drugi su u vrijeme krvoprolića odabrali otpor fašizmu i nacizmu.

"Veći dio Jevreja koji su preživjeli Holokaust spasili su se baš zato što su se pridružili narodnooslobodilačkoj borbi. Zato uz spomen na žrtve fašizma i svih kolaboracionističkih režima na Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma podsjećamo i na otpor fašizmu, tada te važnost podrške progonjenima danas“, dodaje se u proglasu.

Danas ksenofobi, kako je navedeno, produbljuju i stvaraju podjele tamo gdje ih se jedva slutilo.

"U našim društvima, umjesto međusobnog uvažavanja, pripadnike druge nacije, vjere, rase, roda i seksualne orijentacije često se pokušavaju poniziti govorom mržnje. U vrijeme sadašnjeseobe naroda, neki izbjeglicama iz Avganistana, Iraka, Sirije i drugih ratom razorenih zemalja izražavaju dobrodošlicu, a neki ih pak isključuju“, poručeno je iz CGO.

Kako se dodaje u proglasu, svako ima odgovornost za svoju reakciju na nasilje i bira hoće li ga ignorisati ili biti solidaran sa žrtvama. „Svako se može suprotstaviti narastajućem istorijskom revizionizmu. Okupljanje na godišnjicu Kristalne noći vidimo kao doprinos sjećanju na žrtve Holokausta, ali i poziv na humanizaciju odnosa među svima nama danas“.

Nakon performansa, Omladinska grupa CGO-a održala je diskusiju fokusiranu na pitanja fašizma, antisemitizma i ksenofobije i o tome da li su navedeni problemi prisutni u Crnoj Gori, i kako se boriti protiv njih ili ih prevenirati.

Iz CGO su naveli da su, ne tako davno, i na našim prostorima fašističke ideje dovele do oružanih sukoba i odnijele hiljade ljudskih života.

"Na žalost, takve ideje nijesu nestale, već i danas postoje u različitim oblicima, što treba da služi kao ozbiljna opomena svim građanima/kama Crne Gore da aktivno učestvuju u borbi protiv netolerancije, diskriminacije, nacionalizma i mržnje kako bi doprinijeli stvaranju istinski demokratskog društva sa punim poštovanjem ljudskih prava, čemu težimo“, rekli su iz CGO.

CGO je akciju sproveo u okviru projekta „Lična lica otpora i suprostavljanja ugnjetavanju u 20.vijeku u Evropi“, koji je podržan kroz program Evropske komisije Evropa za građane.

Bonus video: