Ovo su signali da vam nešto fali

Ako vam istovremeno nedostaje više vitamina i minerala, najbolje je birati komplekse koji osiguravaju sve esencijalne vitamine i minerale i to iz hrane
309 pregleda 2 komentar(a)
žena, zdravlje, Foto: Shutterstock.com
žena, zdravlje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 08.11.2015. 10:32h

Tijelo nam uvijek "javlja" šta mu nedostaje, ali je na nama da to prepoznamo. Otkrijte šta česti signali govore - da li je potreban dodatak vitamina B, magnezijuma.

Prehrana današnjeg čovjeka svodi se na prerađenu hranu punu konzervansa koja često ima veliku kalorijsku, ali malu nutritivnu vrijednost. U slučaju nedostatka određenih vitamina mogu se javiti neobični simptomi, signali tijela da mu nešto nedostaje.

Grickate nokte? Možda vam nedostaje kalcijuma

Neki ljudi od malih nogu razviju naviku grickanja noktiju kao odgovor na stresne situacije. Ipak, ako do potrebe za tim dođe iznenada, mogući je uzrok nedostatak kalcijuma i drugih minerala. Sastav noktiju je sličan onom ljudskih kosti, pa grickanje može biti način kompenzacije.

Desni i nos krvare zbog nedostatka vitamina C

Ovo je vrlo često kod pušača, pojedincima koji piju puno kafe i alkohola. Te supstance ometaju apsorbovanje vitamina važnog za normalno funkcionisanje organizma.

Mišiće se grče zbog manjka magnezijuma i kalijuma

Nedostatak kalijuma, magnezijuma i ostalih elektrolita može uzrokovati grčeve u mišićima. To se najčešće događa kratko nakon fizičkog napora u stanju mirovanja.

Žvale nastaju kao posljedica manjka vitamina B

Pukotine kože, crvenilo i osjećaj pečenja na rubovima usana mogu biti znak nedostataka gvožđa, cinka, te vitamina B grupe kao što je niacin. Češće se javljaju kod vegetarijanaca koji kroz prehranu ne unose dovoljno tih nutrijenata.

Osip uz liniju tjemena, na licu i ispadanje kose

Ljuskavi osip uz crvenilo, koji se obično pojavljuje uz liniju tjemena ili na licu, kao i pojačano ispadanje kose mogu biti znakovi nedostatka B7 ili biotina. Dok tijelo može da skladišti vitamine poput A, D, E i K, ono ne može da sačuva veću količinu B vitamina, koji su topivi u vodi.

Trnci u rukama i nogama

Osjećaj ukočenosti, privremeni gubitak čula te trnci u rukama i nogama najčešće su znak manjka folne kiseline odnosno vitamina B9, kao i vitamina B6 i B12. Oni su u direktnoj vezi s perifernim nervnim sistemom te njihov manjak uzrokuje smetnje, ali i poremećaj koji se očituje u anksioznosti, depresiji, anemiji i umoru.

Ako vam istovremeno nedostaje više vitamina i minerala, najbolje je birati komplekse koji osiguravaju sve esencijalne vitamine i minerale i to iz hrane.

Bonus video: