Nagrade za Admira Glamočaka i Kristinu Stevović

Nagrada za najbolji partnerski odnos pripala je glumcima predstave "Bizarno" Igoru Đorđeviću i Nikoli Vujoviću, dok su grand prix za najbolje epizodne uloge ostvarili Meto Jovanovski, u predstavi "Urnebesna tragedija", njegova koleginica i supruga u istoimenoj predstavi Branka Stanić, kao i Kaća Dorić za ulogu majke u "Brašno u venama"
126 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.11.2015. 09:40h

Najbolje uloge po ocjeni žiriji XII Međunarodnog festivala glumca u Nikšiću ostvarili su Kristina Stevović, za ulogu Lizelote u predstavi Nikšićkog pozorišta "Bilo jednom u maju", i Admir Glamočak, koji je u predstavi "Brašno u venama", Sarajevskog ratnog teatra i Internacionalnog teatarskog festivala MESS, igrao lik Igora.

Nagrada za najbolji partnerski odnos pripala je glumcima predstave "Bizarno" Igoru Đorđeviću i Nikoli Vujoviću, dok su grand prix za najbolje epizodne uloge ostvarili Meto Jovanovski, u predstavi "Urnebesna tragedija", njegova koleginica i supruga u istoimenoj predstavi Branka Stanić, kao i Kaća Dorić za ulogu majke u "Brašno u venama".

Tako je odlučio žiri u sastavu Petar Pejaković, predsjednik, i članovi Mirko Vlahović i Sreten Mitrović.

"Vidjeli smo izrazito raznolike glumačke prirode, poetike i domete. Hrabra ogoljenost, bolna organika, zaobna lucidnost, slojevita odmjerenost, plijenili su sa nikšićkih pozorišnih dasaka i jasno nagovijestili da su glumci istinski svjedoci vremena u kojem živimo”, istakao je Pejaković.

Gromoglasni aplauz prisutnih u foajeu pozorišta pokazao je da je Kristina Stevović, koja je na maestralan način, u besprekornoj suptilnosti i potpunoj likovnosti iznijela lik Lizelote, glavne junakinje drame "Bilo jednom u maju", s pravom ponijele nagradu za najbolju žensku ulogu.

Đorđević i Vujović su u predstavi "Bizarno" odigrali po tri lika, a za njihovu glumu kritičarka Aleksandra Glovački je zapisala da je riječ o "vrhunskoj, rijetko viđenoj interpretaciji u kojoj, kao da se njih dvojica između sebe, nadgornjavaju ko može bolje". Žiri ovogodišnjeg Festivala je smatrao da to "nadgornjavanje" zavrijeđuje nagradu za najbolji partnerski odnos.

"Obojica igraju po tri lika, svih šest nedvosmisleno drugačiji, svi odigrani vrhunskim sredstvima. To je, prosto, vrh vrhova glume", smatra Glovački.

Nagrade je uručio predsjednik Savjeta festivala Milorad Jovanović, a od laureata samo su bili prisutni Branka Stanić I Meto Jovanovski, dok je nagradu u ime Đorđevića i Vujovića primio dramaturg Željo Hubač.

U takmičarskom dijelu ovogodišnjeg festivala, koji je organizovala JU Nikšićko pozorište, učestvovalo je šest predstava, od kojih su tri iz Crne Gore. Festival je počeo i završio se predstavama iz produkcije Nikšićkog pozorišta.

Ovogodišnju stranicu festivalskog repertoara zatvorila je predstava „Persone non grate“, čiji tekst i režiju potpisuje Obrad Nenezić dok su uloge povjerene glumcima Branki Stanić, Nikoli Vasiljeviću, Karmeni Bardak, Aleksandru Raduloviću i Mihailu Peroševiću.

Nikola Vavić, prvi crnogorski diplomirani reditelj, koji je karijeru započeo u nekadašnjem Narodnom pozorištu u Nikšiću, ovogodišnji je laureat nagrade "Veljko Mandić", koja se tradicionalno dodjeljuje za poseban doprinos pozorišnom stvaralaštvu.

Selektor Festivala i direktor Nikšićkog pozorišta Zoran Bulajić istakao je da je ovogodišnje obilježje Festivala bila tragikomičnost, dokumentarnost, kao i tematska pripadnost, jer je sukobljavanje bilo neminovnost svih predstava.

U okviru off programa Festivala, svake večeri, nakon izvođenja predstave, bili su organizovani okrugli stolovi, čiji je moderator bio Vanja Kovačević, novinar i publicista. Pokrovitelji Festivala bili su Ministarstvo kulture i Opština Nikšić.

"Pred publikom glumac otvara svoju utrobu, denunicira svoju najdublju intimu, priznaje sve svoje tajne. Zašto? Samo zbog minuta ili dva koliko traje aplauz kojim ga na kraju njegova vjerna publika nagrađuje za njegov nadljudski napor", zapisao je Ričard Metison u svom najpoznatijem romanu "Ja sam legenda".

A aplauz publike je jedina istinska nagrada. Znaju to glumci najbolje.

Galerija

Bonus video: