Martinović: SAJ je kriminalna organizacija

"Umjesto da sa sebe spere ljagu, policija izvještajem ometa istragu i dezavuiše javnost", kazao je Marković
129 pregleda 181 komentar(a)
Miodrag Mijo Martinović, Foto: Savo Prelević
Miodrag Mijo Martinović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.11.2015. 07:55h

Podgoričanin Milorad Mijo Martinović tvrdi da nije probijao policijski kordon 24. oktobra nakon protesta DF-a, niti nasrtao na policajce.

Tu informaciju objavili su provladini mediji dvije sedmice nakon što su Martinovića brutalno pretukli pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ).

Martinović je juče optužio direktora Uprave policije Slavka Stojanovića i njegovog pomoćnika Nikolu Janjuševića da stoje iza toga, ali i da su "naručioci njegovog ubistva".

"Stojanović, Janjušević i svi oni koji kažu da sam ugrozio nečiji život te noći, ili napravio makar i saobraćajni prekršaj, lažu, i naručioci su mog ubistva. Prikrivajući one koji su me tukli, pokazuju da su znali da je te noći spreman lov na mene”, kazao je on.

Martinović tvrdi da 24. oktobra nije počinio nijedan prekršaj:

"Svakako i ne bih svojim automobilom od 100.000 eura krenuo put jedinice koja kompletna ne vrijedi jedan dolar. Stojanović je doveden za direktora policije da bi slušao i lagao”.

Dodao je da ga čudi što tužilac nije nakon saslušanja komandanta SAJ-a Radoslava Lješkovića, podigao optužnicu protiv njega.

"Zvjerka Lješković izjavama omalovažava tužilaštvo. Trebalo je da bude uhapšen onog trenutka kada je rekao da ne zna ko je bio sa njim u autu. I on, i ostali sajovci koji budu prikrivali kolege koji one noći nisu pokušali da me liše slobode, već da me liše života", kazao je on.

Dodao je i da je dobro što je SAJ solidaran, jer to pokazuje da nisu policijska, već "kriminalna organizacija".

"Lješkovićeva izjava pokazala je da je on šef kriminalne organizacije, jer SAJ to i jeste dok god mogu da prebijajaju građane, i ne odgovaraju, a da im Stojanović i Janjušević to pravdaju. Te noći 31 kerber, naoružan do zuba, tukao je čovjeka od blizu 60 godina, koji stoji sa rukama podignutim uvis. Sad treba da dokazujem da nisam nasrtao na pripadnike fašisoidne SS divizije koji su tukli čak i moja kola", kazao je on.

Njegov pravni zastupnik, advokat Velibor Marković, rekao je da je policiji dugo trebalo da izmisli priču, u koju "ne vjeruje ni sam autor izvještaja".

"To što je navodno probio kordon po njima je bio povod da prebiju i Martinovića i njegovo vozilo. Ta priča nije samo neistinita, već i neozbiljna, i predstavlja grubu igru sa teško povrijeđenim čovjekom. Sve i da je tako kako se navodi u izvještaju, a nije, zašto ga nisu uhapsili, a ne brutalno se iživljavali nad njim i vozilom, a onda ga ostavili bespomoćnog da leži na asfaltu”, kazao je Marković, dodajući da policija "podmeće, pokušavajući da opravda nešto što se ne može opravdati".

"Snimak govori sve - da je Martinović bespomoćno ležao glasno zapomažući, a da su se pripadnici SAJ-a brutalno iživljavali nad njim i vozilom. Umjesto da kao organ otkrivanja krivičnih djela i učinoca preduzme sve da otkrije i vinovnike iz svojih redova, i tako sa sebe spere ljagu, policija izvještajem opstruira, odnosno ometa istragu i dezavuiše javnost", rekao je on.

Stojanović ćuti o naknadi štete

Stojanović još nije odgovorio na zahtjev za naknadu materijalne i nematerijalne štete, koji mu je predao advokat Velibor Marković.

"Na taj način država pokazuje neodgovoran odnos prema svojim građanima, tim prije, što je komandant SAJ-a Lješković nesumnjivo potvrdio da su pripadnici njegove jedinice učestvovali u prebijanju Martinovića", kazao je Marković.

Istakao je da bi država, da hoće da radi kako treba, isplatila puni iznos štete Martinoviću, a potom se postarala da budu otkriveni oni koji su ga tukli i razbili njegov automobil.

"Može se desiti da s jedne strane bude nesporno da su pripadnici SAJ-a prebili Martinovića, i demolirali njegovo vozilo, a sa druge da niko od njih to ne potvrdi. Tako da se postavlja pitanje ne samo njihove pojedinačne odgovornosti, već i odgovornosti njihovih nadređenih koji tako nešto ne smiju da dopuste", kazao je on.

Bonus video: