SPECIJALNO TUŽILAŠTVO ČEŠLJA IMOVINU BIVŠEG FUNKCIONERA ANB

Odakle Rakočeviću milionski ranč u Mojkovcu

Rakočević je vlasnik preko 35.000 m2 zemljišta u Mojkovcu, na kome se nalazi luksuzni turistički kompleks "Imanje Rakočević"
812 pregleda 123 komentar(a)
imanje Rakočević, Foto: Imanjerakocevic.me
imanje Rakočević, Foto: Imanjerakocevic.me
Ažurirano: 08.11.2015. 07:20h

Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije angažovalo je vještake kako bi se utvrdilo kako je bivši visoki funkcioner Agencije za nacionalnu bezbjednost Vladeta Vlatko Rakočević stekao navodno višemilionsku imovinu, saznaju “Vijesti”.

Dugogodišnji šef mojkovačke tajne policije, a sada penzionisani službenik ANB, prema zvaničnim podacima Uprave za nekretnine, vlasnik je preko 35.000 kvadratnih metara zemljišta u Mojkovcu, na kome se nalazi luksuzni turistički kompleks "Imanje Rakočević” sa sobama, apartmanima, helidromom, zatvorenim bazenom, đakuzijima i saunama, teniskim i košarkaškim terenima i mnogim drugim turističkim sadržajima.

Posjeduje i kuću u Mojkovcu od 254 kvadratna metra, od kojih je naslijedio 94 m2, a 160 m2 je naknadno sagradio, pokazuju podaci Uprave za nekretnine. Rakočević je na Starom aerodromu u Podgorici kupio kuću od 100 kvadratnih metara, a zatim dogradio još toliko. On je ranije kazao da je sve stekao upravo rentirajući tu kuću međunarodnoj organizaciji u Podgorici.

MANS je u junu 2010. godine tražio da se ispita odakle Rakočeviću novac za izgradnju velelepnog ranča kod Mojkovca.

Specijalno tužilaštvo se Rakočevićem bavi od 2009. godine kada je formiran predmet povodom provjera njegovih poslovnih transakcija.

Oni su u januaru 2013. godine naložili policiji da izuzme svu poslovno-knjigovodstvenu dokumentaciju za Rukomentni klub “Mojkovac“ čiji je Rakočević funkcioner - glavnu knjigu, dnevnik blagajne, nalog za uplatu, isplatu i prenos sa propratnom dokumentacijom za period od 2007. do 2012. godine i statusnu dokumentaciju.

U istom dokumentu, u koji su “Vijesti” imale uvid, piše i da je neophodno da policija “izuzme poslovno-knjigovodstvenu dokumentaciju pravnog lica Werisan DOO Podgorica, koja se odnosi na transfere novčanih sredstava sa računa Werisana u korist računa fizičkih lica i osnovu za realizaciju tih novčanih transakcija za period od 2005. do 2007. godine”.

Navodno su sa računa Werisana uplaćivane pare na račun tog sportskog kluba i imanja čiji je vlasnik Rakočević.

Policija je tada postupila po nalogu tužilaštva, ali se policija vratila praznih ruku jer je dokumentciju “odnijela voda”, odnosno, navodno je uništena u poplavi.

Zbog povezanosti kontroverzne firme Werisan i njenog misterioznog vlasnika Dragana Nikolića sa crnogorskom tajnom službom nedavno su u Specijalnom tužilaštvu saslušani bivši direktor ANB Vladan Joković i šef podgoričkog ANB Milan Kovačević koji su objasnili način na koji su postali vlasnici stanova koje su navodno kupili od te firme. Uskoro će pred tužiocem “kupovinu” stana objasniti i Vladeta Rakočević i njegov bivši kolega, aktuelni šef jedne od uprava u ANB-u Dejan Tomović.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, Tužilaštvo zanimaju dokazi iz blagajne Werisana koji mogu potvrditi da su njih četvorica stanove platili. Nekoliko izvora “Vijesti” godinama tvrdi da su službenici stanove dobili od ANB-a i da o toj “trgovini” treba ispitati tadašnje rukovodstvo tajne službe.

Dragan Nikolić je u Centralnom registru privrednih subjekata registrovan kao vlasnik firmi Werisan i Bonik OIL, koje su već godinama pod istragom tužilaštva i policije zbog navodnog učešća u fiktivnom švercu nafte između 2006. i 2009. godine, kojim je crnogorski budžet oštećen za najmanje 20 miliona eura.

Rakočević je prije pet godina “Vijestima” saopštio da nema nikakve veze sa naftom, osim što je "toči u auto".

"To su klasične nebuloze. Što se tiče tih izmišljotina policija i tužilaštvo su preuzeli stvari i sigurno će vrlo brzo izaći na vidjelo koji su to ljudi koji takve stvari protivzakonito rade i montiraju, i za čije potrebe", kazao je tada Rakočević.

Do danas se nijesu ostvarila Rakočevićeva predviđanja.

Rakočević je optuživan je da je učestvovao u nezakonitim radnjama o kojima se čuje na filmu sa snimkom sa svadbe Rožajca Safeta Kalića optuženog za trgovinu drogom.

MANS je od tadašnjeg direktora ANB-a Duška Markovića tražio da se ispita autentičnost snimka, na kojem se čuje kako navodno Rakočević telefonom razgovara sa policajcem na punktu Ribarevine koji je zaustavio Nasera Keljmendija sa oko pola miliona eura. Na snimku se čuje kako navodno Rakočević govori policajcu da Keljmendija pusti sa novcem.

Keljmendiju je u toku suđenje za upravljanje organizovanom kriminalnom grupom i ubistvo Ramiza Delalića u Sarajevu 2007. On se od 1. juna 2012. zbog navodne trgovine drogom nalazi na "crnoj listi" američkih vlasti.

Rakočević je u medijima negirao da poznaje Kalića i Keljmendija, a za tonski snimak sa svadbe Rožajca gdje se pominje njegovo ime, tvrdio je da je "klasična montaža, koja ima za cilj njegovu diskreditaciju".

Sudeći prema tvrdnjama potpredsjednika Vlade Duška Markovića i sekretara Vijeća za nacionalnu bezbjednost obavještajno- bezbjednosnog sektora Veselina Veljovića, Rakočević je čovjek “bez greške”.

Marković je prije nekoliko godina, kada su “Vijesti” i MANS i tražili od njega da objasni imovinu Rakočevića, kazao “da je sve stečeno na zakonit način". Veljović je u istom periodu saopštio da je Rakočević “bez sumnje besprekoran”.

Veljović tvrdio da su čisti i "Tara" i ranč

"Vijesti" su do sada nekoliko puta od ANB bezuspješno tražile podatke o primanjima njihovog službenika Vlatka Rakočevića, ali i o njegovoj navodnoj umiješanosti u šverc cigareta i ulogu u proizvodnji i distribuciji cigareta u fabrici “Tara” U Mojkovcu.

Tadašnji direktor Uprave policije Veselin Veljović, za koga se spekuliše da koristi enormno bogatstvo za koje tvrdi da nije njegovo, kazao je da objekat Rakočevića radi legalno, tvrdeći da se o tome detaljno informisao.

On je ranije isto to tvrdio i za fabriku cigareta u Mojkovcu jer se i o njoj informisao kod svih državnih organa. Ubrzo poslije te njegove zvanične izjave utvrđeno je da fabrika nije platila ni centa poreza opštini Mojkovac, da osim nekolicine Mojkovčana u njoj rade Bugari koji nijesu registrovani u Ministarstvu unutrašnjih poslova i da se zbog sumnje da se radi o višemilionskom pranju novca, fabrikom u Mojkovcu bavi specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala.

Istraga o poslovanju fabrike cigareta "Tara" u Mojkovcu, koju je prethodno zatvorio tada zamjenik specijalnog tužioca Dražen Burić, ponovo je aktivna i sada se njome bavi specijalna tužiteljka Stojanka Radović.