Kuca li tužilac na vrata Bora Lazovića?

Slučaj ranije vodio tužilac Burić, ali je ocijenio da nema elemenata krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti
64 komentar(a)
Boro Lazović, Foto: Arhiva Vijesti
Boro Lazović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 07.11.2015. 17:54h

Specijalno tužilaštvo ponovo je otvorilo predmet u vezi navodnog otimanja državne imovine na mjestu stadiona budvanskog Fudbalskog kluba Mogren, saznaju "Vijesti" nezvanično u Vrhovnom državnom tužilaštvu.

Zemlja na lokalitetu Lugovi prije šest godina uknjižena je na privatnu kompaniju, povezanu sa prvostepeno osuđenim za šverc tone kokaina Darkom Šarićem.

Izviđaj u tom slučaju prethodno je zaključio nekadašnji zamjenik specijalnog tužioca Dražen Burić, uz konstataciju da nema elemenata krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti.

Slučaj je, međutim, ponovo aktuelizovan, nakon što je utvrđeno da postoji ozbiljna povezanost aktera iz posljednjih tužilačkih istraga u Budvi sa tim poslom.

Nakon što je lokalni parlament u Budvi dao zeleno svjetlo, u ljeto 2009. godine Skupština Fudbalskog kluba donijela je odluku da se atraktivni zemljišni kompleks od gotovo 12.000 kvadarta ustupi inostranoj kompaniji Novastar investment, za gradnju luksuznog apartmanskog kompleksa sa stadionom.

Na čelu Skupštine FK Mogren bio je bivši gradonačelnik Rajko Kuljača, a direktor kluba tadašnji šef lokalnog DPS-a Boro Lazović.

Klub "Mogren" tada sa kompanijom Amsone enterprises Montenegro, čiji je osnivač kiparska firma Amsone enterprises ltd i kompanijom Nova star CG, osniva "Novostar investment DOO", na koju je u Upravi za nekretnine uknjiženo 1,2 hektara najatraktivnije zemlje u metropoli turizma.

Ta novoformirana kompanija planirala je izgradnju stambeno - poslovnog centra od 70.000 kvadrata, ali policija tada, po nalogu specijalnog tužioca za organizovani kriminal, preuzima kompletnu dokumentaciju vezanu za ugovor.

Ugovorom o prenosu prava na nepokretnost, koji su potpisali Lazović i izvršni direktor "Novostar investmenta" Boško Krlović, novom preduzeću se na raspolaganje stavljaju i prenosi prava na nepokretnost na katastarskim parcelama 2903, 2904, 2904/1, 2904/2, 2905, 2906, 2907, 2908/2, 2909/1, 2909/2, 2911/1, 2911/2, 2911/3 ukupna površine 11.714 kvadrata.

Konačni i stvarni vlasnici kompanije “Nova Star CG” na koju su prenijeta prava nad vrijednim zemljištem krili su se iza off-shore destinacija. Međutim, dokumentacija do koje su došli istraživači MANS-a i OCCRP-a pokazuje da se radilo o sestri navodnog narkobosa Danijeli Šarić i njegovom poslovnom partneru i kumu Nebojši Jestroviću, koji je u Srbiji optužen za pranje novca od kokaina.

FK Mogren je postao 2009. godine jedan od najvećih zemljoposjednika u Budvi, zahvaljajući glasovima odbornika DPS i SDP.

Osim na Lugovima, vladajuća koalicija mu je tada dala na upravljanje i 82.000 kvadrata u naselju Dubovica, namijenjenu za izgradnju novog fudbalskkog stadiona.

Međutim, kada je cijeli slučaj došao do specijalnog tužioca, FK "Mogren" ekspresno donosi odluku da raskine ugovor, izađe iz firme Novastar investment i zemlju vrati u svoje vlasništvo.

Da bi se cijeli slučaj prikrio, Opština donosi odluku i na sebe vraća zemlju koju je ustupila FK Mogren, ostavljajući mu "samo" par hiljada kvadrata na Lugovima.

Starosjedioci Ivanovići i Rajkovići više od dvije decenije vode sudsku borbu za povraćaj imovine na Lugovima, a prije pola godine u Katastru je atraktivno zemljište uknjiženo na njih.

Kuljača je dobio status svjedoka saradnika u dva tužilačka predmeta u kojima je Opština Budva navodno oštećena za više od 10 miliona eura. Nije jasno da li je istražiteljima govorio i o poslu na Lugovima.

Ucrtane kule bliznakinje

Na lokalitetu Lugovi, detaljnim urbanističkim planom "Budva centar" predviđena je gradnja dvije 11- spratne kule bliznakinje.

Fudbalski klub "Mogren" je još 2013. dobio urbanističko - tehničke uslove od Ministarstva održivog razvoja i turizma za izradu projektne dokumentacije budućeg hotelsko - apartmanskog kompleksa na tom mjestu.

Na lokalitetu, koji je u međuvremenu prešao u opštinske ruke, predviđena je gradnja oko 100.000 kvadrata stamebnog i poslovnog prostora.

MANS zbog Lugova prijavu podnio još prošle godine

MANS je u aprilu prošle godine zbog zemlje na Lugovima specijalnom tužiocu podnio krivičnu prijavu protiv Bora Lazovića, Darka Šarića i Rajka Kuljače, a zatražili su i saslušanje ministra poljoprivrede Petra Ivanovića.

Da su se kriminalno udružili u cilju sticanja nezakonite koristi, iz te nevladine organizacije prijavili su i bivšu načelnicu budvanskog katastra Mirjanu Marović, bivšeg direktora kompanije Novastar investments CG Boška Krlovića, direktora Nova Star CG i pomoćnika ministra poljoprivrede Blagotu Radulovića, kao i Olgu Vučinić, bivšu direktorku kompanije Amsone Entreprises Montenegro.

Bonus video: