Upečatljiva igra u Urnebesnoj tragediji

“Junaci Kovačevićevih drama, ne samo ove, duhoviti su i komični, ali što je komika veća, uvećava se i tragedija. Dijapazon kojim Kovačević boji svoje junake je veoma širok, a reditelj Mićunović je veoma dobro pomjerio sve likove nekako ka prostoru apsurda”
101 pregleda 0 komentar(a)
Urnebesna tragedija, Foto: Cnp.me
Urnebesna tragedija, Foto: Cnp.me
Ažurirano: 06.11.2015. 16:49h

Međunarodni festival glumca u Nikšiću četvrte takmičarske večeri obilježila je predstava Crnogorskog narodnog pozorišta Urnebesna tragedija, po tekstu Dušana Kovačevića, a u režiji i dramatizaciji Veljka Mićunovića i Slobodana Obradovića.

Uigrani glumački ansambl Ana Vujošević, Mladen Nelević, Nada Vukčević, Branimir Popović, Branka Stanić, Meto Jovanovski, Mišo Obradović, Momo Pićurić i Vule Marković upečatljivom, intezivnom igrom, ispričali su tu tragikomičnu priču i, kako je ocijenjeno, odslikali nas kakvi smo i kakvi možemo biti.

Kada bi u najkraćem pokušali da okarakterišemo Urnebesnu tragediju, kako je vodeći razgovore na okruglom stolu kazao Vanja Kovačević, mogli bi je nazvati grotesknom farsom u kojoj smijeh prelazi u podsmijeh.

“Junaci Kovačevićevih drama, ne samo ove, duhoviti su i komični, ali što je komika veća, uvećava se i tragedija. Dijapazon kojim Kovačević boji svoje junake je veoma širok, a reditelj Mićunović je veoma dobro pomjerio sve likove nekako ka prostoru apsurda”, ocijenio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, ovo je najbolja interpretacija Urnebesne tragedije po ocjeni i samog Dušana Kovačevića datoj u razgovorima nakon premijere u Podgorici.

Prema riječima Obradovića, koji tumači lik mladog doktora koji je u raskoraku i sa vremenom i okolnostima u kojima živi, glumački ansambal obožava ovu predstavu, jer se igra brzoi i lako.

“On brine o svojim pacijentima, iako se sve raspada, počev od bolnice u kojoj su smješteni, misleći da je njegova dužnost da ih zbrine. Vrlo je zanimljiv pristup i reditelja i dramaturga koji su pomjerili likove, što je i prednost predstave, oživjevši lik Nevena, čija priča o noći u kojoj odrasta dobija jake dimenzije”, kazao je Obradović.

U predstavi Crnogorskog narodnog pozorišta, pshički oboljoleg oca, koji nosi i teret svoje prošlosti, igra makedonski glumac Meto Jovanovski, kome se, kako je kazao, veoma dopada tekst Kovačevića “koji je davno napustio socrealističku dramaturgiju”.

“To je autor koji je apsolutno svoj, likovi su mu markantni, sočni, pisani za publiku, ali i glumce. Obično se kaže urnebesna komedija, a Kovačević je nazvao urnebesnom tragedijom. Sam naslov objašnjava da je sve što igramo na ivici tragikomičnog. Ne zna se gdje je linija razdvajanja. Taj miks mi se dopada u pozorištu”, rekao je Jovanovski.

Kovačević je, kako je ocijenjeno, majstor apsurda, voli da lovi krajnosti u šta se uklapaju likovi Koste (Branimir Popović) I Julke (Nada Vukčević) za koje publika nije štedjela dlanove.

“Junakinja koju igram toliko je komična da vam se srce cijepa. Tragična je, zbunjena, nejaka, kontradiktorna, emotivna, ali ne baš inteligentna. Voli svim srcem i cijelog života uzaludno pokušava da promijeni svog Kostu. Kako nije mogla da promijeni njega, ni sebe, postaje tragična. Tuga je od žene, a kod publike mami osmijeh i aplauz“, opisala je Vukčević.

U svojoj ulozi dječaka Nevena koji preko noći odrasta, a čiji je lik sveden na svega nekoliko rečenica, dobro se snašao i student druge godine cetinjskog Fakulteta dramskih umjetnosti Vule Marković, kao i Branka Stanić koja je za svoj lik psihički oboljele Rajne kazala da je tokom studija uvijek izbjegavala da ih igra, jer uvijek može da se lako sklizne u lošu glumu.

U okviru takmičarskog dijela Festivala pretposlednje večeri publici će se predstaviti Dramski teatar iz Skoplja sa predstavom 2012 – Poslednji Makedonci, čiji tekst i režiju potpisuje Sašo Milenovski, a glumački ansambl čine: Biljana Beličanec Aleksić, Sanja Arsovska, Biljana Dragićević Projkovska, Trajanka Ilieva, Rubens Muratovski, Zoran Ljutkov i Igor Angelov.

Festival će u subotu zatvoriti predstava Nikšićkog pozorišta Persone non grate, čiji tekst i režiju potpisuje Obrad Nenezić, a igraju Branka Stanić, Nikola Vasiljević, Karmen Bardak, Aleksandar Radulović i Mihailo Perošević.

I takmičarski dio Međunarodnog festivala glumca otvorila je predstava Nikšićkog pozorišta Bilo jednom u maju, a tokom tri minule večeri publika je odgledala dramu Bizarno, urađenu u koprodukciji beogradskog Narodnog pozorišta i Šabačkog pozorišta, i sarajevsko Brašno u venama.

Festival je otvoren uručenjem nagrade Veljko Mandić reditelju Nikoli Vaviću (91) koji zbog bremena godina nije mogao doći lično da primi to priznanje ustanovljeno za doprinos pozorišnom stvaralaštvu u Crnoj Gori.

Bonus video: