"Crna Gora je duboko podijeljena politička zajednica i nedovršena država"

Zenovićev prvijenac, promovisna sinoć u prepunom holu Akademije znanja, je nova knjiga iz edicije Narodne biblioteke Budve, kojom je ova budvanska kulturna ustanova iskoračila u sasvim novu sferu izdavaštva
282 pregleda 1 komentar(a)
Promocija knjige, Saglasja, Foto: Vuk Lajović
Promocija knjige, Saglasja, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 26.11.2018. 14:54h

Crna Gora je duboko podnijeljena politička zajednica, ona je nedovršena država i u biti jedna zakašnjela nacija. To su dijagnoze o političkom tijelu Crne Gore, koje u svojoj knjizi "Saglasja – političko-filozofski ogledi" je iznio Budvanin, dr Predrag Zenovića. Zenovićev prvijenac, promovisna sinoć u prepunom holu Akademije znanja, je nova knjiga iz edicije Narodne biblioteke Budve, kojom je ova budvanska kulturna ustanova iskoračila u sasvim novu sferu izdavaštva.

Sam naslov "Saglasja“ koji je Zenović posudio od Bodlera, prema riječima redovnog profesora Teorije političkih sistema i Političke kulture Univerziteta Donja Gorica prof.dr Milana Podunavca, to je knjiga koja se iz pretpostavki normativne političke teorije pita o najtežim i navažnijim pitanjima političke zajednice - kolektivni identitet, poredak, suverenitet, konstitucionalizam.

Slijedeći Zenovićeve osnovne dijagnoze o političkom tijelu Crne Gore, Podunavac je kazao da je Crna Gora duboko podijeljeno društvo.

"U vjekovnoj potrazi između federalizma, unitarizma i smaobitnosti podijeljena između bjelaša i zelenaša, crvenih i crnih, staljinista i titoista, unitarista i suverenista. Kakva je pozicija našeg autora. Ona pledira za oblikovanje širokog, otvorenog, kritičkog polja kolektivne delibracije u okviru koga bi se oblikovao novi socijalni ugovor (pakt) crnogorskog društva i koje bi odgovorilo na temeljno pitanje kolektivnog identiteta. Ko smo i zašto smo zajedno“, naveo je Podunavac na promociji knjige.

Ustavni patrotizam, kako isitiče Podunavac, Zenović vidi kao "normativno razložnu i poželjnu osu ujedinjavanja Crne Gore kao političke zajednice".

Nadragđujući Zenovićevu dijagnozu da je Crna Gora "nedovršena država", Podunavac ocjenjuje da Crna Gora pripada redu "hibridnih poloitičkih sistema u kojima se harmonizuju rudimentarni elementi izbornog proceduralizma i autoktatske političke vlasti".

"Crna Gora je jedina zemlja u kojoj nije iskušan eksperiment mirne smjene vlasti i koja u dugom periodu ne uspijeva da rutinizira jednu personalizovanu vlast u sistemu stabilnih političkih pravnih ustanova“, istakao je Podunavac.

Politikolog, doc. dr Vladimir Pavićević je u pet napomena dao osvrt na Zenovićeva "Saglasja".

"Predrag Zenović je u deset generacija beogradskog Fakultet političkih nauka sa kojima sam ja kao profesor radio, jedan od najboljih studenata i ova knjiga to potvrđuje. Mnogo je ljudi, koji pričaju diskutuju, polemišu, o raznim stvarima, ali je malo onih koji se koncepcijama bave na ovakav način, kako se Zenović bavio u pripremi i objavljivanju tekstova koji sada čine njegovu knjigu. To je način koji predstavlja jasan, bez ikakve dileme, doprinos nauci – političkoj teoriji. Politička teorija se bavi kako da se organizujemo u jednoj zajednici, a da to bude dobro. Otuda ovu knjigu preporučujem ne samo struci, nego i građanima, da se upoznaju sa tim koncepcijama“, naveo je Pavićević.

Kako navodi Pavićević, najčešće pominjana riječ u knjizi je identitet.

"Identiet je uvijek teško pitanje. Zenović je odlučio da se bavi tim najtežim pitanjem, koje podrazumijeva suočavanje sa time ko sam, ko smo. I kao koncepciju on je smiješta na dvije tačke, posmatra iz dva ugla - posmatra iz sfere politike i političkog i vezuje za državu Crnu Goru, a druga sfera iz koje posmatra je iz polja akademske javnosti, jer on pitanje obrazovanja vezuje za ovu kategoriju identiteta i to strašno korisno za čitanje“, istakao je Pavićević.

Pavićević smatra da je od suštinskog značaja koncepcija ustavnog patrotizma, koja je u "Saglasju" našao mnogo prostora.

"U državama i društvima koja su duboko podijeljane kao što je crnogorsko, u državama koje su nedovršene, kao što je crnogorska, uvijek se postvalja pitanje - kako da obezbijedimo tu vrstu kohezije, da institucije , da država budu stabilne, a da svi ljudi koji tu žive i dobiju šansu da razvijaju sve svoje kapacitete. Po mom sudu , Zenović daje teoriski doprinos tome da nema alternativne koncepocije za definisnje stabilne , jake , snažne države Crne Gore danas u odnosu na konceopcije ustavnog patrotizma.ja ću sve ovo što je on napisao koristiti u praktičnoj politici“, naglaiso je Pavićević

Autor Zenović je kazao da knjiga teži pronalaženju saglasnosti u jednom pluralnom društvu različitosti, naizgled nepomirljivosti ideje da se u nekoj formi ustavnog patrotizma, u nekoj formi konsenzusa između podijeljenih strana može doći kroz dijalog do nelih političkih rješenja kako bi jedna politička zajednica mogla da funkcioniše.

U muzičkom dijelu programa nastupila je harfistkinja Milica Kankaraš.

Dr Predrag Zenović (1986) osnovnu i srednju školu zavšio je u Budvi, a potom Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Magistrirao međunarodno javno pravo i ljudska prava u Letoniji (Riga Graduate School of Law). Doktorirao političku teoriju u Rimu (LUISS Guido Carli) i na Univerzitetu u Ženevi (Université de Genève). Autor priručnika za debatu i retoriku za srednjoškolce. Napisao veći broj stručnih radova u oblasti poltičke teorije, ljudskih prava i demokratije, i nekoliko u oblasti književne i pozorišne teorije. Autor edukativno-kreativnih radionica o medijskoj pismenosti, filmskom jeziku i evropskom filmu. Angažovan od 2016. godine kao predavač na Humanističkim studijama Univerziteta Donja Gorica.

Bonus video: