Drama o sarajevskoj porodici koju je rat rasuo po svijetu: "Brašno u venama"

Miki Trifunov smatra da je “usud prošlosti, usud koji određuje naš život”
110 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.11.2015. 09:59h

„Na Balkanu gdje ratovi kreiraju istoriju, geografiju, ekonomiju, kulturu, politiku, obrazovanje, trauma postaje nacionalno blago, identitet - političko sredstvo, tradicija - vaspitanje. Ovo je drama na koju su njeni junaci čekali decenijama. Drama povratka, susreta, progovaranja, krivice, prevazilaženja, raspleta i na kraju pomirenja“, riječi su Borisa Liješevića, režisera predstave “Brašno u venama” koju su glumci Sarajevskog ratnog teatra i Internacionalnog teatarskog festivala MESS izveli u okviru takmičarskog dijela XII Međunarodnog festivala glumca u Nikšiću.

Priča o sarajevskoj porodici koju je rat devedestih rasuo po svijetu a koja se poslije više od 20 godina ponovo susreće je priča o svima nama kojima se, prema riječima autora teksta Igora Štiksa “bumerang prošlosti uvijek vraća”.

“Moramo naučiti uhvatiti taj bumerang prije nego nas ponovo povrijedi, ne da bismo ga odbacili i zaboravili, već da bismo spriječili da nam osakati budućnost", poručio je autor drame koja je nastajala godinama.

Glumci Miki Trifunov, Kaća Dorić, Izudin Bajrović, Admir Glamočak, Selma Alispahić i Jasenko Pašić, na okruglom stolu nakon predstave kazali su da je “Brašno u venama” drama suočavanja, priča o ratu i njegovim posljedicama ispričana kroz život jedne porodice.

“Ova porodica nije zanimljivija od bilo koje druge porodice koja je izašla iz rata. Ko god malo zagrebe vidjeće da su takve porodice svuda i da je samo pitanje da li će se one urušiti ili nastaviti dalje. Kroz istoriju mnogobrojnih ratova uvijek su se raspadale porodice i uvijek smo se morali skupljati ispočetka. Izgleda da nama trebaju ekstremi da bi skontali ko je ko”, kazao je Pašić.

Miki Trifunov smatra da je “usud prošlosti, usud koji određuje naš život”.

“Ovo je priča o sarajevskoj apokalipsi koja je duboko proživljena. Sve naše ratne predstave imaju taj link sa stvarnošću. Iako je u pitanju tumorna tema ako ništa drugo ova naša priča opominje”, kazao je Trifunov i dodao da je uspjeh kada sat i po uspijete da zadržite pažnju publike i da jednu priču ispričate u tišini.

“Nešto se na emotivnom planu desilo, došlo je do te neke čudne katarze”, kazao je Trifunov.

Selma Alispahić je istakla da u pomenutoj predstavi svako nađe makar jedan segment sa kojim se on ili neko iz njegove porodice može poistovjetiti.

“Nema bijega od rana iz prošlosti. To je svakidašnja priča i što prije to shvatimo prije ćemo oprostiti i nastaviti dalje. Moje otkrovenje je upravo bilo to kada sam shvatila da je to svakodnevica. U ovoj predstavi dolazi do razgolićavanja i kopanja po dubinama, ljudi dotaknuti ratom i agresijom postaju neka vrsta pozorišne porodice”, kazala je Alispahić.

Njene riječi potvrdila je Kaća Dorić koja je dodala da je toliko zavoljela porodicu iz predstave da su postali njena porodica i van scene, dok je Admir Glamočak kazao da tema, koja je toliko stvarna, duboko dira sve.

“Lik koji glumim je lik koji se mora duže čekati od drugih. U pitanju je čovjek koji jedino funkcioniše iz drugog plana i kada je u prvom planu bježi tamo gdje pripada. Upravo to je snaga toga lika”, kazao je Izudin Bajrović.

Večeras u 20 časova glumci Crnogorskog narodnog pozorišta izvešće predstavu “Urnebesna tragedija”, koju je po tekstu Dušana Kovačevića režirao Veljko Mićunović. U predstavi igraju Ana Vujošević, Mladen Nelević, Vule Marković, Nada Vukčević, Branimir Popović, Branka Stanić, Mete Jovanovski, Mišo Obradović i Momo Pićurić.

Sjutra veče će se nikšićkoj publici predstaviti glumci Dramskog teatra iz Skoplja predstavom “Posljednji Makedonci”. Tekst i režiju potpisuje Sašo Milenovski, dok uloge tumače Biljana Beličanec Aleksić, Sanja Arsovska, Biljana Dragićević Projkovska, Trajanka Ilieva, Rubens Muratovski, Zoran Ljutkov i Igor Angelov.

Grand prix za Alispahić i Jovanovskog

Nakon predstave”Brašno u venama” direktor Nikšićkog pozorišta Zoran Bulajić uručio je grand prix za najbolji partnerski odnos, koji je odlukom žirija X Međunarodnog festivala glumca, dodijeljen Selmi Alispahić i Metu Jovanskom. Prema riječima Bulajića pomenuta nagrada je čekala glumce koji tada nijesu bili u prilici da je prime.

Alispahić i Jovanovski su nagrađeni za uloge gospođice Fišer i Pikasa u predstavi “Jedan Pikaso“ u produkciji Sarajevskog ratnog teatra. Predstavu rađenu po tekstu Džefrija Hačera, režirala je Ljiljana Todorović.

Galerija

Bonus video: