Naracija o spajanju stvarnosti i fikcije

"Natalija usvaja razlike i načine rada u zemlji u kojoj živi i one van nje sa širinom i lakoćom, poštujući razičitosti, što pomaže u radu sa inostranim galerijama”, istakla je Marsenić
166 pregleda 3 komentar(a)
Natalija Đuranović
Natalija Đuranović
Ažurirano: 04.11.2015. 11:34h

Izložba crnogorske slikarke Natalije Đuranović pod nazivom “Prikriveni identiteti - između fikcije i realnosti” danas će biti otvorena u “Studio 106 Art Gallery” u Londonu. Umjetnica će se londonskoj publici predstaviti radovima iz ciklusa “Anima Mundi” nastalih prošle godine, kao i crtežima iz ciklusa “Weekend” iz 2011. godine.

Radovi iz ciklusa “Anima mundi” (Duša svjetova), gdje je mitologija prisutna kao neiscrpan izvor nadahnuća, predstavljaju kosmičku geografiju, u kojoj se autorka izmješta izvan uskih granica i prolazi kroz iskustvo skrivenih dimenzija, dok je u crtežima iz ciklusa “Weekend” čovjek centar svih dešavanja i sve upućuje na ljudski hedonizam i zadovoljstva.

“Izabrani radovi grade svojevrsnu naraciju o isprepletenosti i preklapanju imaginacije i stvarnosti. Naglašena je pretenzija kao i opsesivna potreba društva za isticanjem eksternog, ekstravagantnog, nasuprot i u odnosu na značaj intrizičnih vrijednosti. Postavljajući istovremeno i pitanje izmještanja granica u tom pravcu, umjetnica ukazuje na stepen uticaja medija, direkni ili indirektni, kao recimo u ovom slučaju modnih TV kanala”, kazala je Dušanka Marsenić, direktorica londonske galerije.

Prema njenim riječima izložba je prilika da londonska publika upozna radove Đuranovićeve.

"Natalija usvaja razlike i načine rada u zemlji u kojoj živi i one van nje sa širinom i lakoćom, poštujući razičitosti, što pomaže u radu sa inostranim galerijama”, istakla je Marsenić.

"Umjetnička slika posjeduje kosmičku dimenziju neizmjernosti i trajanja. Nemoćna da promijenim svijet trivijalne zbilje mijenjam ga na svojoj slici. Ona je moja vizija lijepog i moje izmaštano traganje za smislom“, kazala je umjetnica za koju svaki novi ciklus predstavlja novi izazov, iskustvo i novu transformaciju”.

Potreba za slobodnim umjetničkim izražavanjem

Opus “Anima Mundi”, prema riječima Marsenićke, govori o “univerzalnosti i istraživanjima, o različitim svjetovima, naglašavajući značaj i potrebu za slobodnim umjetničkim izražavanjem čije izostajanje vodi ka ljudskoj ravnodušnosti prema iskrivljenoj slici i potpomaže kreiranju hibridnog identiteta”.

Đuranović u fazi ‘Weekend’ nalazi inspiraciju u spoljašnjem svijetu, posebno u društvenoj konstrukciji nazvanoj džet set kao i u modi, fetišizmu. Opseg boja u ovom ciklusu je stimulativno ekspresivan, odražavajući pitanje statusa i ekstravagancije, prikazujući gledaocu stepen ljudske pažnje i pretjerani značaj koji pridaje ličnom eksterijeru”, istakla je Marsenić.

Bonus video: