POVODOM PREBIJANJA MARTINOVIĆA

Zeković: Slučaj Lješkovića prijeti da kompromituje cijelu policiju

Kako je naveo, činjenice u vezi sa tim brutalnim primjerima često nijesu mogle biti utvrđene zbog postojanja takozvanog koda, pravila, „plave tišine“, solidarnosti s kolegom i “odanosti” kolegi u svakoj, čak i totalno protivzakonitoj i neetičkoj, situaciji
64 pregleda 0 komentar(a)
Radosav Lješković, Foto: Savo Prelević
Radosav Lješković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.11.2015. 20:16h

Slučaj komadanta Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) Radosava Lješkovića, prijeti da ozbiljno kompromituje kompletnu policijsku organizaciju, ocijenio je predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije, Aleksandar Saša Zeković.

Lješković, koji je u ponedjeljak saslušan u podgoričkom Osnovnom tužilaštvu, nije želio da saopšti imena policajaca koji su učestvovali u prebijanju Milorada Martinovića, uz obrazloženje da su bili pod punom opremom i da ne zna o kome se radi.

Zeković je u izjavi dostavljenoj agenciji MINA ocijenio da se Lješković ponaša kao da je u sukobu sa policijom kojoj pripada, i sa društvom kojem ona služi.

„Poslednjih godina se, svi skupa, puno trudimo da promovišemo i uspostavimo sasvim novu kulturu unutar policijske organizacije, kulturu visoke posvećenosti policijskim zadacima i poštovanja svih propisa koji uređuju policijske poslove“, kazao je on.

To je, kako je pojasnio, policijska kultura koja podrazumijeva odsustvo svake solidarnosti s onima koji nijesu dostojni policijske profesije i posla, i koja ukazuje na protivzakonitosti i zloupotrebe unutar policije.

„Istup komadanta SAJ-a pred nadležnim državnim tužiocem, prema za sada dostupnim informacijama, demantuje dogogodišnje napore i ide u pravcu njihovog poništavanja, kojima sam i profesionalno doprinosio, da izgradimo efikasnu, kredibilnu i poštovanu policiju“, smatra Zeković.

Prema njegovim riječima, policija sa integritetom znači da je riječ o servisu koji je oslobođen zloupotreba bilo koje vrste, ili su takvi primjeri rijetkost. „Integritet policije znači da ona djeluje u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, u skladu s utvrđenim međunarodnim i domaćim standadima i postupcima, i na pravedan i pošten način“.

Zeković je podsjetio da su se u ranijoj policijskoj praksi dešavala veoma ozbiljna kršenja ljudskih prava građana.

Kako je naveo, činjenice u vezi sa tim brutalnim primjerima često nijesu mogle biti utvrđene zbog postojanja takozvanog koda, pravila, „plave tišine“, solidarnosti s kolegom i “odanosti” kolegi u svakoj, čak i totalno protivzakonitoj i neetičkoj, situaciji.

„Komadant SAJ-a javnosti je, bar za sada, poslao poruku da se od te prakse ne odustaje, kao i da je kod ćutanja, u ovoj jedinici, snažniji od vladavine prava i demokratskih očekivanja zajednici kojoj ona, kao sastavni dio policije, služi“, kazao je Zeković.

On je rekao da je policijska profesija posebna i različita u odnosu na druge, i da na policiji počiva sporovođenje zakona.

Zato je, kako je naveo, prema policijskoj profesiji pojačana društvena pažnja.

„To je profesija koju prate posebni napori, izazovi, pojačan, često i najekstremniji stres, koja, za razliku od drugih, traži hrabrost, odanost, posvećenost i brigu za drugoga (građanina ili kolegu) čak i kod smrtonosnih izazova. Hrabost, uz etičko ponašanje, i u situacijima kada su ugroženi životi drugih su karakteristike koja se odnosi samo na policijske službenike“, naveo je Zeković.

Zato, smatra on, policijska profesija zaslužuju punu pažnju, poštovanje i ali društvenu, ekonomsku i političku podršku.

Zeković je kazao da je Savjet činio sve što je u njegovoj moći da promoviše važnost zakonitog policijskog postupanja, ali i da zastupa poštovanje građanstva prema policijskoj profesiji.

On je naglasio da policijski integritet, u svakoj situacijji i bez obzira na izazov, podrazumijeva demonstraciju pravednosti i ispravnog profesionalnog ponašanja.

„Te osobine predstavljaju osnovu povjerenja javnosti u policiju, a komadant SAJ-a, na osnovu tolerisanja njegovog pristupa kompletnom incidentu, posebno odsustva pitanja objektivne odgovornosti i profesionalne savjesti, doprinosi potpunoj negativnoj generalizaciji policije koju postaje sve teže braniti“, naveo Zeković.

Prema njegovim riječima, policijski menadžment i kultura su ključni za izgradnju i održavanje policijskog integriteta. „Od upravljanja policijskom ogranizacijom zavisi i to kako će se policijski službenici ponašati prema građanstvu i koliko će sama policija biti, ne samo efikasna u sprovođenju zakona, već i kredibilna u javnosti koju štiti i kojoj služi“.

To je, smatra Zeković, izuzetno važno za ministra unutrašnjih poslova i direktora Uprave policije, i za njihove buduće korake koje javnost s pažnjom očekuje.

„Činjenica je da u praksi nemamo policijsku kulturu koju smo promovisali i zastupali, treba sve nas, a posebno njih, mislim na resornog ministra i direktora policije, da zabrine, jer slučaj Lješković prijeti ozbiljnoj kompromitaciji kompletne policijske organizacije“, ocijenio je Zeković.

On smatra da „istup ovog starješine može da predstavlja jasan signal za očekivano ponašanje za svakog pojedinačnog policijskog službenika, ali i poruka nadzoru nad policijom da se mnogo ne zanosimo, kao i da nadi u promjene nema mjesta“.

„Nadzor nad policijom, koji reformski uspostavljamo od 2005. godine, ostvariće svoj puni uspjeh i smisao kada pritužbe i obavještenja od policijskih službenika u vezi sa zloupotrebom ili neprofesionalnom primjenom policijskih ovlašćenja, brojčano nadmaše predstavke građana“, naglasio je Zeković.

Kako je naveo, i pored brojnih uspjeha, policija je još zatvoren, nedovoljno transparentan i vidljiv servis, i napori svih struktura u društvu, uz osnaživanje policijskog sindikata, moraju biti udvostručeni.

Neophodni su, smatra Zeković, programi koji primjenjuju brojne policije u svijetu, i koji će podstaći promjenu policijske kulture, osnažiti samopouzdanje i kvalitet profesionalnog života svakog policijskog službenika, pružiti psihosocijalnu podršku, podstaći zdrave težnje i udaljiti od štetnih navika i dilema koje mogu dovesti do korupcije, zloupotreba i neprofesionalnog ponašanja.

„Zato ističemo i važnost i vidljivost snažnog i aktivnog policijskog sindikata. Takođe, policijski integritet snaži dostupnost i vidljivost svih mehanizama kontrole unutar policijske organizacije. Savjet je, čini se, tome doprinosio najviše što je mogao“, dodao je Zeković.

On je ocijenio da su brzo i efikasno disciplinsko i krivično gonjenje policijskih službenika, koji krše utvrđene standarde i propise u policijskom postupanju, uz prisustvo javnosti, takođe ključni za izgradnju nove unutrašnje kulture i ukupnog policijskog integriteta.

„Posljednji događaji ne prijete samo gubitku povjerenja javnosti u policiju, već i da se obesmisli nadzor nad policijom i da se uruši konstruktivnost koju je Savjet maksimalno pokazao prema Upravi policiji i svim njenim organizacionim jedinicima“, zaključio je Zeković.

Preporučujemo za Vas