"Bilo jednom u maju" otvorilo Međunarodni festival glumca u Nikšiću

U okviru festivala, koji u organizaciji JU “Nikšićko pozorište” traje do 7. novembra, održavaju se i okrugli stolovi na kojima učestvuju akteri izvedenih predstava. Okrugli stolovi se održavaju u foajeu pozorišta nakon predstave
145 pregleda 0 komentar(a)
Međunarodni festival glumca, Foto: Svetlana Mandić
Međunarodni festival glumca, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 03.11.2015. 10:24h

Predstavom "Bilo jednom u maju" Nikšićkog pozorišta, koju je po tekstu mađarskog savremenog pisca Žolta Požgaja adaptirao i režirao Goran Bulajić, i uručenjem nagrade "Veljko Mandić" crnogorskom reditelju Nikoli Vaviću u Nikšiću je sinoć počeo XII Međunarodni festival glumca.

Otvarajući festival predsjednica SO Nikšić Sonja Nikčević kazala je da će Festival glumca ponovo obogatiti kulturni život grada pod Trebjesom koji ovoga puta glumce iz regiona dočekuje u novom ambijentu.

"Pozorišna publika Nikšića dočekala je ambijent kakav zaslužuje, jer je publika ta koja daje smisao i život pozorištu, a nikšićka publika je publika posebnog senzibiliteta. Duga tradicija i istorija koju baštini nikšićko pozorište izgradili su ovakvu publiku", kazala je Nikčević.

Izrazila je nadu da će Nikšićko pozorište u godinama koje dolaze ponovo zablistati u punom sjaju i biti prepoznatljivo u kulturnom miljeu grada i države.

"Repertoar ovogodišnjeg festivala obećava pravu pozorišnu svetkovinu. Posebno raduje što su na repertoaru i dvije predstave nastale u produkciji Nikšićkog pozorišta”, kazala je predsjednica SO.

Nagradu "Veljko Mandić", koja je ustanovljena za poseban doprinos u pozorišnom stvaralaštvu, u ime laureata primio je njegov sestrić Božo Kovačević jer, kako je kazao, Vaviću, koji uskoro puni 91.godinu, "breme godina" nije dozvolilo da prisustvuje svečanosti.

Kovačević je pročitao Vavićevo pismo zahvalnosti u kome se reditelj prisjetio glumca čije ime nagrada nosi i koji je, kako je kazao, bio “rijetki čovjek i glumac kome je bio namijenio ulogu kralja Lira”.

Nakon uručenja nagrade publika je imala priliku da odgleda predstavu “Bilo jednom u maju” u kojoj igraju Kristina Stevović, Gordana Mićunović, Miloš Pejović, Stevan Radusinović, Jovan Krivokapić, Nikola Vasiljević, Dobrilo Boban Čvorović i Nebojša Vulanović, čime je počeo takmičarski dio festivala.

Večeras je na repertoaru predstava „Bizarno“ koju je po tekstu Željka Hubača režirala Snežana Trišić. Predstava je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Beograda i Šabačkog pozoršta, a u njoj igraju Igor Đorđević, Nikola Vujović, Miloš Đorđević, Sonja Milojević i Suzana Lukić.

Sjutra veče scena Nikšićkog pozorišta rezervisana je za glumce Sarajevskog ratnog teatra i Internacionalnog teatarskog festivala MESS koji će izvesti predstavu “Brašno u venama”, koju je po tekstu Igora Štiksa režirao Boris Liješević. U predstavi igraju Miki Trifunov, Kaća Dorić, Izudin Bajrović, Admir Glamočak, Selma Alispahić i Jasenko Pašić. Dramaturgiju za predstavu potpisuje Dubravka Zrnčić–Kulenović, scenografiju Vedran Hrustanović, kostimografiju Lejla Hodžić, a muziku Duško Šegvić.

Sve predstave počinju u 20 časova u Nikšićkom pozorišu.

U okviru festivala, koji u organizaciji JU “Nikšićko pozorište” traje do 7. novembra, održavaju se i okrugli stolovi na kojima učestvuju akteri izvedenih predstava. Okrugli stolovi se održavaju u foajeu pozorišta nakon predstave.

Bonus video: