INICIJATIVA POSLATA PRIJE DVA MJESECA

Od Stankovića traže provjeru presude Moldavki

Postupak protiv S. Č. vodio se po tužbi Zorana Piperovića i Ekrema Jasavića, koje je, između ostalih, označila kao organizatore prisiljavanja na prostituciju
135 pregleda 6 komentar(a)
Ivica Stanković (Novine), Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković (Novine), Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.11.2015. 20:55h

Vladina Kancelarija za borbu protiv trgovine ljudima podnijela je vrhovnom državnom tužiocu zahtjev za preispitivanje zakonitosti pravosnažne, osuđujuće presude Moldavki Svetlani Ćabotarenko (S.Č.).

Šef te kancelarije Zoran Ulama kazao je “Vijestima” da je inicijativa poslata Ivici Stankoviću prije više od dva mjeseca.

Moldavka je u odsustvu osuđena na godinu zatvora, zbog davanja lažnog iskaza u krivičnom postupku u kome je 2002. u svojstvu žrtve trgovine ljudima svjedočila o svom fizičkom zlostavljanju, primoravanju na prostituciju i preprodavanju.

Za njom je krajem prošle godine raspisana potjernica zbog privođenja na izdržavanje zatvorske kazne.

Postupak protiv S. Č. vodio se po tužbi Zorana Piperovića i Ekrema Jasavića, koje je, između ostalih, označila kao organizatore prisiljavanja na prostituciju.

Komentarišući tu inicijativu advokat Piperović, nekadašnji zamjenik vrhovnog državnog tužioca, koji je zbog afere “Moldavka” smijenjen sa te funkcije, kazao je da komentar treba tražiti od predsjednika Vlade Mila Đukanovića.

“Mislim da je Vladina kancelarija u pravu. Samo ne znam što misli predsjednik Vlade koji je valjda šef i toj Vladinoj kancelariji. Ne znam da li premijer zna da mu činovnici baš i ne vjeruju”, kazao je Piperović.

U decembru prošle godine iz tri nevladine organizacije - Akcije za ljudska prava, Sigurne ženske kuće i Centra za ženska prava - saopštili su da Moldavki nije obezbijeđeno pravično suđenje, već suđenje u odsustvu, koje je imalo sve elemente državnog progona žrtve zlostavljanja, primoravanja na prostituciju i trgovine ljudima.

"Sudija Osnovnog suda u Podgorici Goran Đuković postupao je pristrasno i nije obezbijedio ravnopravan tretman okrivljenoj u postupku jer nije izveo nijedan dokaz koji bi joj mogao ići u prilog...”, saopštili su, između ostalog, krajem prošle godine aktivisti za ženska prava.

Preporučujemo za Vas