Nebojša Savić osuđen na 15 godina, njegov brat Gajo oslobođen optužbe

U presudi se između ostalog navodi da je Nebojša Savić 22. marta 2011, u stanu budvanskog naselja Adok, sa 25 uboda bajonetom ubio Cvetkova dok je ležao na krevetu, udarcima u grudi, leđa i rame. Potom je bonsekom iskomadao tijelo, udove, šake, glavu i torzo, koji su narednih dana, nakon što su poliveni benzinom, zapaljeni
102 pregleda 5 komentar(a)
Nebojša Savić, Foto: Vesko Belojević
Nebojša Savić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 02.11.2015. 13:14h

Krivično vijeće sudije Vladimira Novovića danas je u Višem sudu u Podgorici u ponovljenom sudskom procesu osudilo Nebojšu G. Savića (33) iz Valjeva na jedinstvenu kaznu od 15 godina i devet mjeseci zatvora zbog ubistva Bugarina Rastislava Cvetkova u stanu u naselju Adok u Budvi u martu 2011. i prodaje marihuane. Sud nije prihvatio pravnu kvalifikaciju da je Nebojša Savić počinio teško ubistvo na podmukao način iz člana 144.

Sud je njegovog brata Gaja (32), u odsustvu, oslobodio od optužbe da je počinio krivično djelo “teško ubistvo putem pomaganja”.

U presudi se između ostalog navodi da je Nebojša Savić 22. marta 2011, u stanu budvanskog naselja Adok, sa 25 uboda bajonetom ubio Cvetkova dok je ležao na krevetu, udarcima u grudi, leđa i rame. Potom je bonsekom iskomadao tijelo, udove, šake, glavu i torzo, koji su narednih dana, nakon što su poliveni benzinom, zapaljeni.

"Sud je na nesumnjiv način utvrdio da je okrivljeni Nebojša Savić s umišljajem ubio Cvetkova. U momentu zadavanja udaraca bonsekom, bio je licem okrenut prema sada pokojnom.

Sud nije prihvatio navode optužnice da je Nebojša Savić na podmukao način počinio ubistvo, a koje se smatra da žrtva nije očekivala napad, kao i da je ispoljena posebna prepredenost. Okrivljeni je bio isprovociran riječima Cvetkova: “Šta ćeš tu, šta si ti tu”, i iznenada i trenutno je dopnio odluku da ga usmrti, jer je ranije imao svađu sa Cvetkovim, da kada uđe u stan koji je Nebojša Savić iznajmio, da ne ostavlja ključ u bravu, tako da bi i on mogao da uđe u stan. Toga dana Cvetkov je ostao u stanu i legao da spava, a kada je Nebojša došao, nije mogao da uđe, a pri tom ga je vidio da hoda po stanu, čime ga je svjesno provocirao. Zbog toga je Nebojša Savić ušao kroz prozor kupatila i trenutno donio odluku da ga ubije, kod koga je u tom trenutku bio prisutan afekat razdraženosti i bijesa sredjeg inteziteta. Cvetkov je svjesno provocirao, jer je prethodno dva puta bio upozoren da ne ostavlja ključ u bravu ulaznih vrata”, rekao je sudija Novović u obrazloženju presude.

Sudija je naveo da je Gajo Savić osobođen od optužbe da je s umišljajem pomogao bratu Nebojši, koji je, prema optužnici, na podmukao način usmrtio Cvetkova.

“Ni u jednom dijelu nijesu potvrđeni navodi optužnice, jer nije bio u stanu kada je njegov brat Nebojša ubio Cvetkova. Gajo Savić nije mogao znati, niti je bio unaprijed svjestan da će njegov brat da ubije, jer se odluka o ubistvu formirala u datom trenutku. To što je Gajo uradio kasnije - donio je bonsek kojim je Nebojša iskidao beživotno tijelo Cvetkova i učestvovao je tako što je glavu i šake umotanu u kesu a sve upakovanu u bijelu torbu od lap topa odnio u šipražje na brdu iznad Budve i zapalio, ukazuju na radnje krivičnog djela “pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog djela”, kazao je sudija Novović.

Bonus video: