Kolašinski glumci ne mogu u Požarevac

Ponuda KLAP-a odbijena je zbog glasanja predstavnika Crne Gore za prijem Kosova u UNESCO
54 pregleda 97 komentar(a)
Avionspotting
Avionspotting
Ažurirano: 02.11.2015. 06:30h

Požarevački Centar za kulturu odbio je ponudu Kolašinskog amaterskog pozorišta (KLAP) da sa dvije predstave gostuje u toj ustanovi zato što su predstavnici Crne Gore glasali za prijem Kosova u UNESCO, saznaju Vijesti.

Iako iz Kolašinskog amaterskog pozorišta nisu željeli da otkriju koji grad i ustanova su odbili njihovo gostovanje, ipak su na društvenim mrežama objavili integralno pismo, kojim je “objašnjeno” zbog čega nisu poželjni za tamošnju publiku.

"Žao mi je što u nastalim okonostima ne možemo da prihvatimo vašu ponudu. Predstavnici Vaše države Crne Gore, podržali su naše dušmane šiptare sa Kosova u namjeri da budu primljeni u UNESKO i pridružili se na taj način čoporu, koji bi da nastavi sa komadanjem srpskih svetinja”, napisao je u odgovoru Kolašinskom amaterskom pozorištu jedan od rukovodilaca tog požarevačkog Centra za kulturu.

Potpisnik obrazloženja je, kako se navodi, izrazio nadu da će kolašinski glumci "razmjeti njegov stav" i dodao da "ne može pred svoju publiku da izvede i predstavi umjetnike iz države koja se zalaže za dalje otimanje srpske zemlje i srpskih kulturnih spomenika”.

"Na taj način se poništava nešto što je neuništivo - naša istorija i sjećanje. Nezavisno od vašeg političkog stava (sigurna sam da ste Vi kao umjetnik kosmopolita), ja to, u ime ustanove koju vodim, ne mogu učiniti. Iskreno se nadam da će vaša država (u kojoj imam mnogo prijatelja), nezavisna i suverena, uvidjeti svoju grešku i korigovati svoj stav. Do tada ostajte u zdravlju”, piše u odgovru kolašinskim pozorišnim amaterima.

Reditelj i glumac Kolašinskog pozorišta Zoran Rakočević, kaže da nije previše iznenađen ovakvim odgvorom. On tvrdi da nije prvi put da se njegovim kolegama i njemu obraćaju sličnom retorikom kao i da su to svojevremeno doživjeli i u svom gradu.

"Jedan očekivan odgovor, ali dragocjen za našu već bogatu arhivu. Liči mi na odgovore predstavnika kolašinske vlasti u vrijeme kad smo osnovali pozorište. Predstavnici gradske kulture imali su slične argumente želieći da objasne zbog čega ne treba požoriste da postoji. Dakle, takva retorika nam nije nepoznata”, kaže Rakočević.

Kolašinsko pozorište je minulog mjeseca bilo na turneji po zemljama regiona, pa su predstavu "Avionspotting“ igrali u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji. Prije dva dana, na završnici Međunarodnog festivala amaterskog kazališta u Belom manastiru, Rakočević je dobio nagradu za režiju za tu predstavu.

"Avionspotting“ će 23. novembra u KIC-u “Budo Tomović” imati priliku da vidi i podgorička publika.

Bonus video: