Projekat Mihaila Pavljukeviča i Olge Subotine

Projekat "Mjesto za kupanje" je zapravo složena medijska struktura, koja podrazumijeva kombinaciju slike, neobičnog, tekstilnog, materijala, ručnog rada (šivenja), upotrebe skice i zapisa na tekstilu
0 komentar(a)
pavljukevič i subotina, Foto: Dukley Art Centar
pavljukevič i subotina, Foto: Dukley Art Centar
Ažurirano: 01.11.2015. 14:00h

Izložba Mihaila Pavljukeviča i Olge Subotine, umjetničkog i bračnog para iz Perma (Rusija) biće otvorena večeras kao centralni događaj u Dukley Art Centru u Kotoru (zgrada Jugooceanije), u sklopu redovnog Dana otvorenih vrata, u 19 sati.

Izložba predstavlja završni čin njihovog boravka u okviru rezidencijalnog programa Dukley European Art Community-ja. Pavljukevič i Subotina napravili su izvanredan, neobičan projekat, nastao u susretu sa ambijentom Crne Gore, tačnije njenoga primorja.

Projekat "Mjesto za kupanje" je zapravo složena medijska struktura, koja podrazumijeva kombinaciju slike, neobičnog, tekstilnog, materijala, ručnog rada (šivenja), upotrebe skice i zapisa na tekstilu. U kratkom autorskom tekstu Pavljukevič i Subotina sublimiraju svoje ideje u vezi sa aktuelnom izložbom, te dijelom objašnjavaju radni postupak u realizaciji djela.

"Vrlo je zanimljivo posmatrati ljude koji se nalaze u vodi, kada se neočekivano pojavljuju fragmenti figura, djelovi tijela, i oni počinju da žive sopstvenim životom, transformišući se na čudan način, stvarajući nove veze i specifični prostor u kojem svaki čovjek postaje drugačiji, a njegov prikaz ispunjava novi kontekst. Bilo je vrlo važno sačuvati 'neizmišljenost' ovih slika. Posmatranje kupača preneseno je u grafičke slike, zatim u materijal. Prirodni materijal – bijeli bez s vatelinom na postavi od crne tkanine, prošivena debelom niti, stvara zgužvanu neravnu površinu, po osjećanju sličnu reljefu Crne Gore, spajajući i toplinu i grubost i drevno sjećanje, a svaka figura podsjeća na ostrvce na njenoj obali. Jedna figura priziva drugu, pojavljuje se zajednica reljefa i atmosfera plaže i obrisa obale, a umjesto mora – crni zid za koji su čiodama pričvršćene ove figure, sinteza prostorâ i stihijâ u kojima se mi često nalazimo, a da to i ne primjećujemo – Mjesto za kupanje", zapisali su autori.

U okviru projekta, autori će predstaviti i radove, za koje kažu da su nastali spontano, uporedo sa radom na "Kupačima".

To su "Smokvin list" - tekstilna kompozicija povezana sa problemom uređenja životne okoline, tako aktuelnim za Crnu Goru i "Sekvence" - kompozicije, sazdane na osnovu ponavljanja jedne grafičke slike na osnovu realnih opažanja i skiciranja brodića u Kotorskom zalivu pomoću smicanja i natrpavanja slojeva u kompjuterskom programu i odštampane na drvenim pločama u radionici Anatolija Vintera.

Bonus video: