Stanković: Znaćemo da pravimo razliku između političke potrebe i zahtjeva pravde

Stanković je savjetovao svojim kolegama, da ne moraju „čekati da im se iz kabineta Vrhovnog državnog tužioca daje uputstvo za provjere u određenim slučajevima koje su predmet interesovanja medija“
8 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.11.2015. 18:44h

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković kazao je da nakon godinu od kada je preuzeo tu funkciju „Državnotužilačka organizacija ove tužilačke dane dočekuje organizovanije, opremljenije, snažnije, samouvjerenije, odlučnija da se uhvati u koštac sa izazovima u izvršavanju ustavom i zakonom određenim nadležnostima“.

On je otvarajući Dane držvnih tužilaca Crne Gore, kazao da su tužioci u proteklom periodu pokazali „da naš tas na vagi boginje Justicije itekako ima težinu“.

„U periodu koji je pred nama, biće sve pretežniji. To ćemo postići reformom, kao promjenom forme funkcionisanja, ali ona mora da bude praćena preobražajem, kao promjenom suštine, odnosno jačanjem svijesti svakog tužioca o značaju njegove društvene uloge. Otvoreni smo za sugestije, ali u toj otvorenosti znaćemo da pravimo razliku između ekspertskog mišljenja i eksperimenta, između političke potrebe i zahtjeva pravde, između dobronamjerne sugestije i neprimjerenog uticaja na tužioce i našu organizaciju u obavljanju funkcije. Mi je obavljamo, a tako će biti i u budućnosti, na osnovu ustava , zakona i potvrđenih i objavljenih međunarodnih ugovora. Tako jeste i tako će ostati“, poručio je Stanković.

On je konstatovao da je u proteklom periodu a urađeno dosta.

„Iako su mnogi, sumnjali u to, Specijalno državno tužilaštvo formirano je u skladu sa rokovima i svjedoci smo da je za kratko vrijeme počelo da postiže konkretne rezultate. Tako se događaji odvijaju kada se na prava mjesta izaberu pravi ljudi. Svi mi zajedno treba da se potrudimo da na adresu Državnog tužilaštva dolazi što manji broj opravdanih kritika. Kažem opravdanih, jer smo svjedoci da će uvijek biti nezadovoljnih koji će očekivati da tužioci rade onako kako su oni zamislili. Sve dok su vam sprovođenje Ustava i zakona na prvom mjestu, neće biti potrebe da se osvrćete na takva mišljenja sa strane“ kazao je Stanković.

Stanković je savjetovao svojim kolegama, da ne moraju „čekati da im se iz kabineta Vrhovnog državnog tužioca daje uputstvo za provjere u određenim slučajevima koje su predmet interesovanja medija“.

„To možete i sami da radite. Baš kao što možete da postavljate rokove za dostavljanje određenih informacija, kako se ne biste krili iza činjenice da od drugih državnih organa ne dobijate tražene podatke. Treba li da vas podsjećam da tužilac sprovodi istragu? To znači da od načina na koji se vi postavite zavisi i odnos drugih prema poslu. Zato od tužilaca očekujem maksimalnu ažurnost i posvećenost i vjerujem da ćete u periodu koji dolazi dokazati da ste spremni da odgovorite tom zadatku“, naglasio je Stanković.

On je dodao da je profesionalan odnos sa medijima, ali i ukupnom javnošću nije samo obaveza, već i potreba državnih institucija.

„Od samog početka nastojim da se komunikacija sa javnošću odvija isključivo zvaničnim putem. Koliko god to doživljavali kao dodatnu obavezu, morate da shvatite da je riječ o potrebi ovog vremena. Pri tom ne smijete zaboraviti da odgovor na novinarsko pitanje nije jedini odnos prema javnosti. O tome govorite i van radnog vremena u komunikaciji sa građanima, svojim ponašanjem na javnom mjestu. Ni u jednom trenutku ne smijete da zaboravite da ste vi predstavnici institucije i da svojim ponašanjem govorite i o njoj“, kazao je Stanković.

On je podsjetioo svoje kolege da uslovi rada ne smiju biti opravdanje za neprofesionalan rad.

„Ukoliko neko od vas na takav način shvata svoju funkciju, onda to nije dobro za cjelokupnu državno tužilačku organizaciju. Ko nije spreman da mijenja takvu svijest, možda je najbolje da sam promijeni profesiju“, ocijenio je Stanković.

Uz naglasak da je konstatovao da je u prethodnom periodu urađeno dosta, Stanković je kazao da to „ne znači da je učinjeno i dovoljno“.

„Svako od nas sam je birao profesiju kojom će se baviti, a ona osim stručnog znanja, stalnog usavršavanja, podrazumjeva i brojna odricanja. Želim da vjerujem da ste svi vi svjesni tih činjenica. Ukoliko nijeste, onda imamo problem koji ćemo zajednički rješavati u cilju boljeg funkcionisanja pravosudnog sistema u Crnoj Gori. Cilj svih nas zajedno mora da bude da taj sistem funkcioniše po najvišim standardima i da svako od nas pojedinačno da puni doprinos da se taj cilj i ostvari“, zaključio je Stanković.

Bonus video: