Tužioci su sada odgovorni za moju sigurnost

Softić je sinoć kazao da je šokiran onim što se desilo, iako je viši tužilac u Bijelom Polju Rifat Hadrović prije nedjelju dana najavio da će to učiniti, pravdajući se nedostatkom dokaza
120 pregleda 6 komentar(a)
Tufik Softić, Foto: Luka Zeković
Tufik Softić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.11.2015. 10:39h

Više tužilaštvo u Bijelom Polju i zvanično je obustavilo istragu protiv Dragana Labudovića, a povodom pokušaja ubistva novinara Tufika Softića.

To je “Vijestima” sinoć potvrdio Labudovićev pravni zastupnik, advokat Željko Đukanović.

On je rekao da ga je tužiteljka Nada Bugarin prekjuče obavijestila da je protiv njegovog klijenta obustavljena istraga.

Tužilaštvo je sumnjičilo Labudovića da je nalogodavac pokušaja ubistva Softića 2007. godine.

Đukanović je dodao da su Bugarin i njen kolega krajem prošle godine u zatvoru u Sremskoj Mitrovici saslušali Labudovića.

"Uzeli su izjavu, vršili predistražne radnje, ali su obustavli istragu u odnosu na njega, zbog nedostataka dokaza", kazao je Đukanović. Labudović je član narko grupe Darka Šarića, prvostepeno osuđene za šverc kokaina iz Južne Amerike u Evropu. U martu 2013. godine sa srpskim tužilaštvom za organizovani kriminal sklopio je Sporazum o priznanju krivičnog djela.

Tada je osuđen na devet godina zatvora.

Do marta 2015. godine kaznu je izdržavao u Srbiji, kada je prebačen u spuški zatvor.

Softić je sinoć kazao da je šokiran onim što se desilo, iako je viši tužilac u Bijelom Polju Rifat Hadrović prije nedjelju dana najavio da će to učiniti, pravdajući se nedostatkom dokaza.

Softić i njegov advokat Dalibor Tomović do sinoć nijesu bili obaviješteni o odluci tužilaštva.

“Od početka nisu radili kako treba, ne bi trebalo da sam iznenađen ali jesam jer ne znam da li se iko od tih ljudi iz policije u tužilaštva pita kako ću da živim kada ne znam ko pokušava da me ubije,” rekao je Softić “Vijestima”.

Softić je brutalno pretučen u novembru 2007. godine ispred svoje kuće, gdje su ga napadači čekali.

Dvojica muškaraca, čiji je izgled opisao policiji, pretukla su ga palicama. Policija i tužilaštvo imali su operativna saznanja ko stoji iza napada, ko su izvršioci a ko je pomagač.

Neki od njih odbili su poligrafsko ispitivanje, a postojale su indicije i da su se podaci iz istrage odlivali upravo iz policije. Međutim, ništa od toga policijskim starješinama i Hadroviću nije bilo problematično.

Napad na Softića najprije je kvalifikovan kao nanošenje teške tjelesne povrede, a tek prošle godine, usljed velikog pritiska javnosti i Evropske komisije, je prekvalifikovan u pokušaj ubistva.

Pored Dragana Labudovića, bili su osumnjičeni Ivan Asanović i Vladimir Labudović. Policiju je na njih uputio Draško Vuković, član kriminalnog klana Darka Šarića, za koga su postojale indicije da je stajao iza napada. Prema navodima Dalibora Tomovića, čitav postupak protiv trojice osumnjičenih baziran je na iskazu Vukovića, koji je kasnije promijenio pred Hadrovićem. Tužiocu to međutim, kako je rekao Softiću prilikom razgovora prije nedjelju dana, nije bilo sumnjivo.

„Na pitanje advokata da li je provjeravao kako je došlo do toga, Hadrović je kazao da ne vidi razloga zašto bi neko mijenjao iskaz. Rekao je i da se Vuković ponaša nadmeno i bahato kad dođe u tužilaštvo”, prenio je Tufik Sofić.

Vuković je ranije u izjavi za „Vijesti" negirao da ima bilo kakvu vezu sa napadom, koji se desio nakon što je Softić dobijao prijetnje upravo zbog pisanja o njegovom hapšenju zbog šverca kokaina.

Hadrović je primio Tomovića i Softića tek nakon posredovanja vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, a nakon urgencije advokata.

Hadrović i Bugarin ranije su ignorisali Tomovićeve molbe da ih primi kako bi se informisao o toku istrage.

Radna grupa Komisije za istraživanje napada na novinare dostavila je nedavno Stankoviću Izvještaj o propustima u istrazi napada na Softića.

Novinar je bio žrtva i nepoznatih napadača i 2013. godine, kada je pored njegovog automobila u dvorištu kuće postavljen eksploziv. Ni ta istraga nije makla sa mrtve tačke.

“I ja i policija znamo šta se dogodilo”

“Tužioce ću smatrati odgovornim ako mi se nešto bude desilo. Osjećam se vrlo neprijatno zbog ovog saznanja i pitam se šta da radim.

Iako mi je Hadrović najavio da će se ovo dogoditi, ne mogu da vjerujem da se na ovaj način igraju sa mnom. Šta je policija radila skoro 10 godina kad tužilaštvo nema dokaze a ja, i oni od prvog dana znamo šta se dogodilo”, kazao je sinoć “Vijestima” Tufik Softić.

Ovaj članak je napravljen u okviru partnerstva sa Monitoringom Balkana i Kavkaza (Osservatorio Balcani e Caucaso) za potrebe Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECPMF), a koji sufinansira Evropska komisija.

Sadržaj ovog članka je isključivo odgovornost “Vijesti”, i ni na koji način se ne može interpretirati kao stav Evropske unije.

Bonus video: