Zatvaraju istragu o pokušaju ubistva Tufika Softića

“Od početka nisu radili kako treba, ne bi trebalo da sam iznenađen ali jesam jer ne znam da li se iko od tih ljudi iz policije u tužilaštva pita kako ću da živim kada ne znam ko pokušava da me ubije"
7 komentar(a)
Tufik Softić, Foto: Slaviša Živković
Tufik Softić, Foto: Slaviša Živković
Ažurirano: 31.10.2015. 10:28h

Viši tužilac u Bijelom Polju Rifat Hadrović namjerava da zatvori istragu o pokušaju ubistva novinara Tufika Softića, o čemu ga je obavijestio.

To su potvrdili „Vijestima“ Softić i njegov advokat Dalibor Tomović.

„Rukovodilac tužilaštva Rifat Hadrović i tužiteljka Nada Bugarin, koja je zadužila predmet, napokon su održali sastanak sa nama 23. oktobra. Obavijestili su nas da nemaju novih saznanja i dokaza u ovom predmetu i pitali Tufika da im pruži bilo koju novu informaciju za koju smatra da bi bila relevantna“, rekao je advokat.

Po ocjeni tužilaca, kako je prenio, nema dokaza koji bi bili osnov za podizanje i potvrđivanje optužnice.

„To smo znali i u maju kad smo kopirali spise“, rekao je Tomović.

Softić je kazao da je bio neprijatno iznenađen kada je prilikom, kako je naveo, iznuđenog susreta sa tužiocima saznao da već pet mjeseci nijesu sproveli nijednu službenu radnju.

“Posebno sam bio šokiran kada su mi otvoreno saopštili da namjeravaju da zatvore istragu“, naveo je.

Softić je brutalno pretučen u novembru 2007. godine ispred svoje kuće, gdje su ga napadači čekali.

Dvojica muškaraca, čiji je izgled opisao policiji, pretukla su ga palicama, a taj napad je tek prošle godine prekvalifikovan u pokušaj ubistva.

Ranije ga je tužilaštvo tretiralo kao nanošenje teških tjelesnih povreda, a tužilaštvo je prekvalifikovalo djelo pošto je došlo do zastare krivičnog djela i usljed velikog pritiska javnosti i Evropske komisije.

Sedam godina od brutalnog prebijanja- 2014. godine otpočeo je krivični postupak podnošenjem naredbe o sprovođenju, a kasnije i proširenju istrage protiv Vladimira Labudovića, Ivana Asanovića i ragana Labudovića.

U međuvremenu policiji se prijavio Draško Vuković, član kriminalnog klana Darka Šarića, za koga su postojale indicije da je stajao iza napada.

On je policiji ispričao da iza toga stoje druge osobe, među kojima i njegov rođak Dragan Labudović.

Istovjetnu izjavu ponovio je i pred osnovnim tužiocem, o čemu je za „Vijesti“ svjedočio Dalibor Tomović nakon što je dobio uvid u spise predmeta.

Međutim, kada je došlo do prekvalifikacije krivičnog djela, Vuković je pred Hadrovićem kazao da to nije tačno i da je njegov potpis na ranijim iskazima falsifikovan.

„Na pitanje advokata da li je provjeravao kako je došlo do toga, Hadrović je kazao da ne vidi razloga zašto bi neko mijenjao iskaz. Rekao je i da se Vuković ponaša nadmeno i bahato kad dođe u tužilaštvo”, prenio je Tufik Sofić.

Vuković je ranije u izjavi za „Vijesti“ negirao da ima bilo kakvu vezu sa napadom, koji se desio nakon što je Softić dobijao prijetnje upravo zbog pisanja o njegovom hapšenju zbog šverca kokaina.

Hadrović je primio Tomovića i Softića tek nakon posredovanja vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, a nakon urgencije advokata.

Hadrović i Bugarin ranije su ignorisali Tomovićeve molbe da ih primi kako bi se informisao o toku istrage.

Radna grupa Komisije za istraživanje napada na novinare dostavila je nedavno Stankoviću Izvještaj o propustima u istrazi napada Softića.

Novinar je bio žrtva i nepoznatih napadača i 2013. godine, kada je pored njegovog automobila u dvorištu kuće postavljen eksploziv. Ni ta istraga nije makla sa mrtve tačke.

Tužioci sa strahopoštovanjem govore o kriminalcima

Softić je rekao da tužioci sa strahopoštovanjem govore o kriminalcima.

„Stekao sam utisak da tužioci nijesu dovoljno zainteresovani i da, umjesto da ih gone i hapse, oni sa strahopoštovanjem govore o kriminalcima koji mogu imati veze sa mojim slučajem. Ja već skoro dvije godine imam dvadesetčetvoročasovnu policijsku pratnju zbog koje su moj privatni život i profesionalni rad prilično komplikovani. Šta će se tek desiti ako se istraga zaista zatvori,“ kazao je Tufik Softić.

Saslušali samo jednog nastavnika

„Tužilaštvo nas je obavijestilo da nijesu praktično ništa radili na prikupljanju dokaza, osim jednog saslušanja osobe koja nema veze sa događajem. Riječ je o jednom nastavniku na koga su, stiče se utisak, upućeni kako bi se priča skrenula u pogrešnom smjeru. Nakon razgovora sa tužiocima, moj utisak je da će tužilaštvo vrlo brzo obustaviti istragu, jer nemaju novih dokaza, a po svemu sudeći neće ih ni biti. Tužioci su kazali da će se brzo opredijeliti u pogledu daljih aktivnosti u ovom predmetu koji je u fazi istrage, najvjerovatnije u pravcu obustave,“ rekao je Dalibor Tomović.

Njegove advokatske troškove finansira Media Legal Defence Initiative iz Londona, koja pomaže ugroženim novinarima, posredstvom “Akcije za ljudska prava”.

Ovaj članak je napravljen u okviru partnerstva sa Monitoringom Balkana i Kavkaza (Osservatorio Balcani e Caucaso) za potrebe Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECPMF), a koji sufinansira Evropska komisija.

Sadržaj ovog članka je isključivo odgovornost “Vijesti”, i ni na koji način se ne može interpretirati kao stav Evropske unije.

Bonus video: