ISPITATI KAKO SU POLICIJA I TUŽILAŠTVO POSTUPILI PRIJE UBISTVA V. LJ.

Bila bi živa da je država zaustavila muža nasilnika

“Država je odgovorna jer nije zaštitila žrtvu u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima koji je obavezuju. Činjenica je da institucije ne čine dovoljno da obezbijede fizičku zaštitu žrtava nasilja, a ni ostale vidove zaštite koje su po zakonu dužni da ponude žrtvi"
19 komentar(a)
nasilje nad ženama, Foto: Huffington Post
nasilje nad ženama, Foto: Huffington Post
Ažurirano: 31.10.2015. 18:19h

Prijavljivala je više puta supruga da je tuče, čak i pred djecom.

Posljednji put policiji se obratila u januaru - u martu je ubijena u barskom selu Murići, u kući svojih roditelja gdje je pokušala da nađe spas.

N. LJ. (37) je pucao u jedanaest godina mlađu suprugu V. Lj.

Zbog sumnje NVO Centar za ženska prava da država nije adekvatno zaštitila pokojnu ženu od nasilnika, Savjet za građansku kontrolu policije polovinom oktobra zatražio je od Vrhovnog državnog tužilaštva da dodatno provjeri postupanje policije, a posebno barskog tužilaštva.

Direktorica Centra Maja Raičević kazala je da očekuje da VDT “potpuno nepristrasno i profesionalno” istraži odgovornost službenika policije i tužilaštva iz Bara, u čijoj su nadležnosti bile prijave žrtve, i da pokrene krivični postupak, ako se utvrdi da su se “oglušili o svoja ovlašćenja”.

“Država je odgovorna jer nije zaštitila žrtvu u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima koji je obavezuju. Činjenica je da institucije ne čine dovoljno da obezbijede fizičku zaštitu žrtava nasilja, a ni ostale vidove zaštite koje su po zakonu dužni da ponude žrtvi. Ukoliko je smrt ove mlade žene rezultat neadekvatnog postupanja institucija čiju je zaštitu tražila, onda svi nadležni službenici koji su imali informaciju da je trpjela nasilje, a koji nijesu preduzeli mjere da se ona zaštiti, moraju da odgovaraju”, rekla je ona “Vijestima”.

Iz Savjeta su saopštili da su imali dilemu da li su preduzete sve službene mjere i radnje, koje su mogle doprinijeti efikasnoj primjeni zakona i blagovremenoj zaštiti žrtvu od “produženog nasilja u porodici”, što je okončano ubistvom i pored činjenice da je žena redovno prijavljivala nasilje.

Iz Uprave policije su Savjetu odgovorili da su službenici CB Bar preduzeli “sve službene mjere shodno zakonima o policijskim ovlašćenjima uz konsultaciju sa nadležnim tužilaštvom u Baru”.

“V. LJ. je u decembru prošle godine prijavila N. LJ. da ju je nakon kraće verbalne prepirke udario 'stisnutom šakom, pesnicom i nogama u predjelu tijela...' Istog dana ju je udario i u predjelu lica pesnicom...

V. LJ. je u januaru ove godine prijavila supruga N. LJ. da je u porodičnoj kući pred troje maloljetne djece udarao pesnicama po glavi i tijelu upućujući joj uvredljive riječi”, saopšteno je Savjetu iz Uprave policije.

Tvrde da je pokojna žena koja je živjela u Ostrosu oba puta upućena u Hitnu pomoć u Baru, gdje joj je ukazana ljekarska pomoć. Potom je, kako su pojasnili, protiv N. LJ. podnosena krivična prijava zbog sumnje da je počinio krivično djelo - nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici.

Raičevićeva je upozorila da se ponovo može dogoditi da neko strada od nasilja u porodici, ako slučaj žene iz Ostrosa, “kao i mnogi drugi do sada, ostane neistražen i nekažnjen”.

Raičevićeva: Policija mora da sankcioniše i prijetnje

Raičevićeva je ocijenila da praksa pokazuje da policija ne vrši procjenu rizika i često minimizira osjećaj ugroženosti žrtve.

“Često se dešava da policijski službenici kažu ženama da ništa ne mogu da urade samo na osnovu prijetnji, dok god osumnjičeni ne počne da prijetnje sprovodi u djelo. To nije u skladu sa zakonom, jer dobro znaju da nečije prijetnje da će ubiti, ili nanijeti tjelesne povrede, same po sebi predstavljaju prekršaj, ili krivično djelo. Kada postoje fizičke povrede, onda je situacija još hitnija, pa imaju mogućnost da zadrže nasilnika u policiji i predlože tužiocu određivanje pritvora, što najčešće ne čine”, kazala je ona.

Zeković: Uspostaviti nacionalni dan sjećanja na žrtve

Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu policije Aleksandar Saša Zeković saopštio je da su sa zaključkom upoznali “niz relevantnih adresa”, uključujući i NVO kojima je preporučeno da razmotre mogućnosti njegovanja sjećanja na “ovaj slučaj i samu žrtvu, kroz uspostavljanje nacionalnog dana sjećanja na žrtve nasilja u porodici”.

Time bi se dodatno unaprijedila profesionalna i društvena pažnja u suzbijanju nasilja u porodici, istakao je on.

“Savjet je prepoznao činjenice da je žrtva bila pripadnica manjine, da je živjela na ruralnom području i u okruženju u kojem su i dalje snažna tradicionalistička uvjerenja kao i da je, pored svega toga, hrabro i dosljedno, koristila zakonske mogućnosti i preduzimala sve što je bilo do nje da se zaštiti i zatraži odgovorajuću zaštitu od nasilja”, saopštili su iz Savjeta “Vijestima”.

Preporučujemo za Vas