Policija Crne Gore učestvovala u razbijanju međunarodnog šverca kokaina

Uhapšeni Hrvat i Crnogorac se sumnjiče da su organizatori krijumčarenja. Kod njih je pronađen kilogram kokaina, dok su preostali kokain službenici Carine našli sakriven u brodu, koji plovi pod zastavom Paname
6 komentar(a)
kokain Hrvatska, Foto: Dubrovacko-neretvanska.policija.hr
kokain Hrvatska, Foto: Dubrovacko-neretvanska.policija.hr
Ažurirano: 31.10.2015. 14:29h

U policijskoj akciji "Porat 2015." u kojoj su u petak uhapšene dvije osobe, Crnogorac i Hrvat, razbijena je međunarodna organizacija krijumčara kokaina, a zaplijenjeno je ukupno 5,5 kilograma kokaina visokog kvaliteta, saopšteno je na konferenciji za novinare dubrovačko-neretvanska policija.

"Operativna policijska akcija "Porat 2015" počela je još u julu ali njene djelove ne možemo otkriti. Vrijednost droge na veliko je veća od tri miliona kuna (oko 400.000 eura), a ukupna vrijednost na ilegalnom narko tržištu bi bila više od sedam miliona kuna (oko 930.000 eura)", rekao je načelnik dubrovačko-neretvatske Policijske uprave Tonći Radibratović.

Uhapšeni Hrvat i Crnogorac se sumnjiče da su organizatori krijumčarenja. Kod njih je pronađen kilogram kokaina, dok su preostali kokain službenici Carine našli sakriven u brodu, koji plovi pod zastavom Paname.

U sklopu akcije početkom septrrembra u Pločama su uhapšena dvojica hrvatskih državljana, kod kojih je pronađeno pola kilograma kokaina, a nedugo nakon toga uhapšena su još dvojica državljana Hrvatske kod kojih je pronađen kilogram kokaina.

"Pratili smo sve njihove aktivnosti u regionu, tu je bilo i bacanja droge u more, aku ne na našem području'", rekao je Radibratović.

Vođa Odsjeka kriminaliteta droga PU Hrvoje Neusidl kazao je da je ovo prvi put da je razbijeno krijumčarenje droge iz Južne Amerike za područje Hrvatske i susjednih zemalja.

"Ovo je kokain visokog kvaliteta, i uzevši u obzir ulični kvalitet kokaina, jedan paket predstavlja pet na ulici'", rekao je Neusidl i dodao da je akciji prethodilo dugo prikupljanje podataka i saradnja sa policijom Crne Gore i američkim obavještajnim agencijama.

Neusidl je istakao da je sa jučerašnjim danom akcija završena što se tiče kraka prema zemljama u regionu.

"To znači da smo detektovali i uhapsili i organizatore i učesnike zločinačkog udruživanja. Ova akcija je izvedena u saradnji sa Carinom jer brod plovi pod zastavom Paname, ali ovo nije kraj ukupnog istraživanja jer se bojimo da je toga puno više i da je puno više zemalja uključeno", rekao je Neusidl.

Bonus video: