Odbojkaši u grupi sa Njemačkom i Španijom, dame kreću od prve runde

0 komentar(a)
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Fivb.org
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Fivb.org
Ažurirano: 31.10.2015. 10:13h

Odbojkaši Crne Gore će u drugoj rundi kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2017. godine u Poljskoj igrati u grupi A sa selekcijama Njemačke, Španije i drugom najboljom drugoplasiranom selekcijom iz prve runde kvalifikacija, odlučeno je na žrijebu u Luksemburgu.

U prvoj rundi kvalifikacija, u grupi 1 igraće Švedska, Azerbejdžan, Švajcarska i Gruzije, u grupi 2 Austrija, Luksemburg, Moldavija i Litvanija, a u grupi 3 Izrael, Mađarska, Norveška i Engleska.

U drugoj rundi, igraće se dva turnira, prvi od 15. do 18. septembra 2016. godine u Crnoj Gori (grad domaćin će biti naknadno određen), a drugi od 22. do 25. septembra u Španiji. Prvoplasirana selekcija će izboriti direktan plasman na EP, dok će drugoplasiranih igrati u trećoj rundi kvalifikacija, dva baraž meča (kući i na strani), 16/17. maja i 20/21. maja 2017. godine, sa drugoplasiranom ekipom iz grupe C (Belgija, Grčka, Ukrajina i najbolja drugoplasirana selekcija iz 1. runde).

"Njemačka je posljednjih godina u samom vrhu evropske odbojke, Španija, takođe, ima kvalitet, svoj vrhunac je doživjela 2007. godine kada je bila prvak Evrope. Njemačku sam gledao na EP, nekoliko njihovih igrača igra u najjačim klubovima evropske klupske odbojke. Imaju dobrog trenera, Hejnena, koji je dugo godina trener i dobro radi svoj posao. Po meni, oni su favorit za prvo mjesto u grupi. To, naravno, ne znači da mi nemamo svoje šanse", kaže za “Vijesti” selektor Crne Gore Slobodan Boškan.

Crna Gora je već jednom igrala u grupi sa Njemačkom, u kvalifikacijama za EP 2011. godine, i izgubila je oba meča sa po 3:0. Sa Španijom je igrala u Evropskoj ligi 2013. godine, i završila u grupi ispred “furije”, sa tri pobjede u četiri međusobna meča. Interesantno, Njemačka, bronzana sa prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Poljskoj, četvrtfinalista sa ovogodišnjeg EP, i Španija će biti rivali naše selekcije i u narednom izdanju Svjetske lige.

"Imaćemo priliku da se dobro upoznamo sa njima, iako je pitanje u kakvim sastavima će oni nastupati u Svjetskoj ligi. Međutim, mislim da će u Svjetskoj ligi igrati u možda najjačim sastavima, jer je to takmičenje prava priprema za kvalifikacije za EP", dodao je Boškan.

Seniorke će kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2017. godine u Azerbejdžanu i Gruziji početi od prve runde, a voljom žrijeba su za rivale u grupi 2 dobile Bosnu i Hercegovinu, Litvaniju i Norvešku. Interesantno, BiH i Litvanija su i u prošlim kvalifikacijama bile protivnici naše selekcije u prvoj rundi, koju su “crvene” uspješno prošle, na turniru u Baru.

"U ovom trenutku nemam novih podataka o tim selekcijama, ali je navažnije da budemo zdravi i svi na okupu. Ako bude tako, mislim da imamo šansu da prođemo, iako, sigurno neće biti lako, jer smo prošli put imali problema sa Bosnom i Hercegovinom. Imamo šansu, nadam se da ćemo je iskoristiti", rekao nam je selektor odbojkašica Vladimir Milačić.

Turnir prve runde će se igrati u Litvaniji, od 19. do 22. maja iduće godine. Ako prođe prvu rundu kvalifikacija, crnogorske odbojkašice će u drugoj rundi igrati u grupi B sa Belgijom, Francuskom i Španijom, ako bude prva u svojoj kvalifikacionoj grupi, odnosno u grupi E sa Bugarskom, Rumunijom i Švajcarskom, ako bude najbolja drugoplasirana selekcija prve runde kvalifikacija.

Plasman na EP 2017. u konkurenciji odbojkaša, pored domaćina Poljske, izborili su Srbija, Rusija, Francuska, Slovenija, Italija i Bugarska, a kod dama, pored organizatora, Azerbejdžana i Gruzije, Srbija, Rusija, Holandija, Turska i Njemačka.

Jubilarno, 30. EP 2017. u konkurenciji seniorki odigraće se u Bakuu i Gubi, u Azerbejdžanu i Tbilisiju, u Gruziji.

U konkurenciji seniora, Odbojkaška federacija Poljske predložila je šest gradova: Bidgošć, Gdanjsk, Lođ, Katovice, Krakov i Vroclav, a četiri grada će biti izabrana za utakmice Prvenstva Evrope.

Predloženo je da se finalni meč odigra na Nacionalnom stadionu u Varšavi, gdje je otvoreno SP 2014. utakmicom Poljska – Srbija (70 000 gledalaca).

Grupe

Seniori

Prva runda kvalifikacija

1. grupa – Gruzija: Švedska, Azerbejdžan, Švajcarska, Gruzija

2. grupa – Luksemburg: Austrija, Lukemburg, Moldavija, Litvanija

3. grupa – Norveška: Izrael, Mađarska, Norveška, Engleska

Plasman u drugu rundu izboriće pobjednici grupa i dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije.

Druga runda (1. turnir: 15. – 18. septembar 2016.; 2. turnir: 22. – 25. septembar 2016.):

Grupa A (Crna Gora, Španija): Njemačka, Španija, Crna Gora, druga najbolja drugoplasirana selekcija iz prve runde

Grupa B (Danska, Finska): Finska, Portugal, Danska, pobjednik 1. grupe prve runde

Grupa C (Grčka, Belgija): Belgija, Grčka, Ukrajina, najbolja drugoplasirana selekcija iz prve runde

Grupa D (Slovačka, Hrvatska): Slovačka, Hrvatska, Letonija, pobjednik 3. grupe prve runde

Grupa E (Turska, Holandija): Holandija, Turska, Bjelorusija, pobjednik 2. grupe prve runde

Grupa F (Rumunija, Češka): Češka, Estonija, Makedonija, Rumunija

Plasman na EP 2017. izboriće šest pobjednika grupa u obje konkurencije, dok će šest drugoplasiranih selekcija izboriti plasman u treću rundu.

Treća runda (prve utakmice: 16./17. maj 2017.; druge utakmice: 20./21. maj 2017.)

E 2 – B 2

A 2 – C 2

D 2 – F 2

Seniorke

Prva runda (19. – 22. maj):

1. grupa – Estonija: Danska, Švedska, Estonija, Luksemburg

2. grupa – Litvanija: Crna Gora, Bosna I Hercegovina, Litvanija, Norveška

Plasman u drugu rundu izboriće pobjednici grupa i najbolja drugoplasirana selekcija.

Druga runda (1. turnir: 15. – 18. septembar 2016; 2. turnir: 22. – 25. septembar 2016):

Grupa A (Ukrajina, Italija): Italija, Ukrajina, Austrija, Letonija

Grupa B (Francuska, Belgija): Belgija, Francuska, Španija, pobjednik 2. grupe prve runde

Grupa C (Mađarska, Poljska): Poljska, Mađarska, Finska, pobjednik 1. grupe prve runde

Grupa D (Portugal, Hrvatska): Hrvatska, Izrael, Slovačka, Portugal

Grupa E (Rumunija, Bugarska): Bugarska, Rumunija, Švajcarska, najbolja drugoplasirana selekcija iz prve runde

Grupa F (Češka, Slovenija): Češka, Bjelorusija, Grčka, Slovenija

Plasman na EP 2017. izboriće šest pobjednika grupa u obje konkurencije, dok će 6 drugoplasiranih selekcija izboriti plasman u treću rundu.

Treća runda (prve utakmice: 16./17. maj 2017.; druge utakmice: 20./21. maj 2017.):

E 2 – C 2

F 2 – D 2

A 2 – B 2

Bonus video: