Od prodaje "hamera" odustali još 2012.

Iz Uprave za imovinu rekli da su za prodaju hamera organizovali dvije licitacije u roku od 20 dana, ali nije bilo zainteresovanih
13 komentar(a)
Hamer SAJ, Foto: Screenshot (TV Vojvodina)
Hamer SAJ, Foto: Screenshot (TV Vojvodina)
Ažurirano: 31.10.2015. 07:34h

Uprava za imovinu prije tri godine pokušala je da proda “hamer” koji su oduzeli od Safeta Saja Kalića, nakon čega su odustali od tog posla.

Iz te institucije tvrde da su 2012. godine dva puta u roku od 20 dana sproveli licitacije za prodaju tog vozila, ali da nije bilo zainteresovanih.

“Hamer” je potom bio garažiran više od tri godine, kada su odlučili da ga poklone Ministarstvu unutrašnjih poslova.

“Shodno Zakonu o staranju o privremeno i trajno oduzetoj imovini, Uprava za imovinu sprovela je dvije licitacije za prodaju vozila, na kojima nije bilo zainteresovanih ponuđača”, piše u odgovorima iz Uprave.

Licitacije je, kako se navodi, sprovela Komisija koju je formirala Uprava - prva je održana 18. juna 2012. godine, a druga 9. jula iste godine.

Hamer je MUP-u ustupljen u decembru, a SAJ-u u januaru

Oni su ponovili da je postupak prodaje pokrenut u skladu sa Zakonu o staranju o privremeno i trajno oduzetoj imovini i pozvali se na član 11 tog akta.

“Nadležni organ može oduzetu imovinu, radi očuvanja njene vrijednosti, prodati u skladu sa zakonom”, piše u tom članu.

Iz Uprave za imovinu ranije su kazali da je hamer (RO IIHII) Rožajcu optuženom za pranje novca privremeno oduzet rješenjem Višeg suda u Bijelom Polju 2011. godine i predat im.

Nije poznato kako je Kalićev hamer ustupljen na trajno korišćenje, ako mu je imovina privremeno oduzeta.

Direktor Uprave za imovinu Blažo Šaranović u odgovorima je konstatovao da je utvrđeno da je vozilu prijetila opasnost od propadanja, zbog čega su krenuli u akcije...

Saopštili su da su takvu odluku donijeli s obzirom na “specifičnost vozila” i mogućnost visokog stepena amortizacije, troškova skladištenja i održavanja.

Brojni građani tvrde da su specijalci tim vozilom pokušavali da ih ubiju, dok su bježali od suzavca i šok bombi tokom protesta Demokratskog fronta 24. oktobra.

“Svjestan pune zakonske i pravne odgovornosti, dajem izjavu da sam u noći 24. oktobra ispred Hotela Crna Gora (sada Hotel Hilton) vidio kako vozilo tipa 'hummer H2', sa jasnim oznakama na lijevom boku ’SAJ’, ulijeće u gomilu demonstranata koji su se povlačili pod dejstvom hemijskog sredstva 'suzavac", napisao je Pejak.

Dodao je da je to vozilo, ne smanjujući brzinu, uletjelo u grupicu ljudi koji su okrenuti leđima bježali, pri tom ih gurajući sa puta.

“Neki od njih su pali u živu ogradu koja dijeli saobraćajnicu ispred Hotela Crna Gora na dva dijela. Ja sam, vidjevši da se vozilo kreće i prema meni nesmanjenom brzinom, uspio da preskočim živu ogradu”, rekao je Pejak.

Iz policije je zvanično saopšteno da to vozilo duži službenik B.P. ali nijesu odgovorili ko je u subotu veče, nakon razbijanja protesta, upravljao vozilom u centru Podgorice.

Hamer je MUP-u ustupljen u decembru, a SAJ-u u januaru.

Najveći stepen očuvanja...

U dijelu zakona koji se tiče upravljanja oduzetom imovinom, piše da nadležni organ imovinom oduzetom u postupku upravlja na način koji garantuje “najveći stepen očuvanja njene vrijednosti, uz najniže troškove”.

“Nadležni organ dužan je da se stara o zaštiti interesa vlasnika imovine, savjesnih držalaca i lica kojima je imovina privremeno oduzeta, u skladu sa zakonom”, piše u članu 10 Zakona o staranju o privremeno i trajno oduzetoj imovini.

Bonus video: