REAGOVANJE PODGORIČKE AGENCIJE

Vedra Lira: Nismo bili u dilu sa kriminalnim grupama

“Vijesti” su objavile da je menadžment japanske kompanije Daido metal Kotor podnio Specijalnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv nekoliko svojih radnika zbog sumnje da su tu firmu oštetili za najmanje 800.000 hiljada eura
86 pregleda 1 komentar(a)
lupa, Foto: Shutterstock
lupa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.10.2015. 17:56h

“Agencija 'Vedra Lira' sa sjedištem u Podgorici registrovana je 1994. sa osnovnom djelatnosti posredovanja u obavljanju finansijskih usluga prilikom isplate honorara po osnovu autorskih prava i ugovora o djelu između pravnih lica - naručilaca posla (privredna društva, javne ustanove, ministarstva, državni organi, NVO i dr) s jedne i fizička lica - izvršilaca s druge strane (slikari, prevodioci, muzičari, vajari, arhitekte, konstruktori, projektanti, književnici, glumci, akademci i dr), kao fizičko lice - izvršilac shodno zakonu ne može da izda fakturu - račun jer nema PIB, PDV i naziv firme, to je potrebno postojanje privrednog subjekta kao finansijskog i poreskog posrednika koje će da izda validnu fakturu.

Između ostalih poslovnih partnera iz zemlje i inostranstva, polovinom 2005. god. pojavila se firma 'Daido metal' d.o.o. iz Kotora koja je nakon dogovora o uslovima poslovanja prihvatila saradnju i već sjutradan poslala potrebne podatke putem faksa: opis poslova, nosioce projekta - programa, visinu neto iznosa izvršilaca, brojeve žiro- računa svakog ponaosob, matične brojeve izvršilaca i dr. Na osnovu dobijenih podataka Agencija je sačinila fakturu i dostavila naručiocu.

Po izvršenoj uplati, Agencija je prenosila sredstva izvršiocima na njihove žiro-račune, obračunavala i uplaćivala porez, prirez i PDV. Svakog mjeseca je dostavljala IPPO-1 i na kraju godine IPPO-2 Poreskoj upravi, iz kojih se može vidjeti, koliko je plaćeno honorara, poreza, prireza.

Na osnovu izloženog zaključujemo da u cjelosti i sa indignacijom odbacujemo vaš tekst, pa ni u primislima ne prihvatamo da smo bili 'u dilu' onda i sada, sa bilo kakvim organizovanim kriminalnim grupama. Nadamo se, da će nadležni organi utvrditi činjenično stanje i o tome obavijestiti javnost”, navodi se u reagovanju koje je potpisao Dražen Ćorović.

“Vijesti” su objavile da je menadžment japanske kompanije Daido metal Kotor podnio Specijalnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv nekoliko svojih radnika zbog sumnje da su tu firmu oštetili za najmanje 800.000 hiljada eura.

U prijavi, između ostalog, piše da su ti zaposleni više godina zaključivali fiktivne ugovore sa privrednim društvom "Vedra lira” iz Podgorice.

Preporučujemo za Vas