Crna Gora je podijeljena i nedovršena država

Zenovićev prvijenac, promovisan preksinoć u prepunom holu Akademije znanja, nova je knjiga iz edicije Narodne biblioteke Budve, kojom je ova kulturna ustanova iskoračila u novu sferu izdavaštva
327 pregleda 0 komentar(a)
predrag zenović, Foto: Vuk Lajović
predrag zenović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.11.2018. 09:03h

Crna Gora je duboko podijeljena politička zajednica, ona je nedovršena država i u biti jedna zakašnjela nacija. To su dijagnoze o političkom tijelu Crne Gore, koje je u svojoj knjizi “Saglasja - političko-filozofski ogledi” iznio Budvanin, dr Predrag Zenović.

Zenovićev prvijenac, promovisan preksinoć u prepunom holu Akademije znanja, nova je knjiga iz edicije Narodne biblioteke Budve, kojom je ova kulturna ustanova iskoračila u novu sferu izdavaštva.

Sam naslov „Saglasja“ koji je Zenović posudio od Bodlera, kaže profesor Univerziteta Donja Gorica prof.dr Milan Podunavac, je knjiga koja se iz pretpostavki normativne političke teorije pita o najtežim i navažnijim pitanjima političke zajednice: kolektivni identitet, poredak, suverenitet, konstitucionalizam.

Slijedeći Zenovićeve osnovne dijagnoze o političkom tijelu Crne Gore, Podunavac je kazao da je Crna Gora duboko podijeljeno društvo.

„U vjekovnoj potrazi između federalizma, unitarizma i smaobitnosti podijeljena između bjelaša i zelenaša, crvenih i crnih, staljinista i titoista, unitarista i suverenista. Kakva je pozicija našeg autora. Ona pledira za oblikovanje širokog, otvorenog, kritičkog polja kolektivne delibracije u okviru koga bi se oblikovao novi socijalni ugovor crnogorskog društva i koje bi odgovorilo na temeljno pitanje kolektivnog identiteta. Ko smo i zašto smo zajedno“, naveo je Podunavac na promociji knjige.

Nadragđujući Zenovićevu dijagnozu da je Crna Gora „nedovršena država“, Podunavac ocjenjuje da Crna Gora pripada redu „hibridnih političkih sistema u kojima se harmonizuju rudimentarni elementi izbornog proceduralizma i autoktatske političke vlasti“.

Politikolog, doc. dr Vladimir Pavićević je u pet napomena dao osvrt na Zenovićeva „Saglasja“.

„Identiet je uvijek teško pitanje. Zenović je odlučio da se bavi najtežim pitanjem, koje podrazumijeva suočavanje sa time ko sam, ko smo. I kao koncepciju je smješta na dvije tačke, posmatra iz dva ugla - sfere politike i političkog i vezuje za Crnu Goru, i iz polja akademske javnosti, jer on pitanje obrazovanja vezuje za ovu kategoriju identiteta“, istakao je Pavićević.

Autor Zenović ističe da knjiga teži pronalaženju saglasnosti u jednom pluralnom društvu različitosti, naizgled nepomirljivosti ideje da se u nekoj formi ustavnog patrotizma, u nekoj formi konsenzusa između podijeljenih strana može doći kroz dijalog do političkih rješenja kako bi jedna politička zajednica mogla da funkcioniše.

Dr Predrag Zenović (1986) zavšio je Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu, magistrirao međunarodno javno pravo i ljudska prava u Letoniji. Doktorirao političku teoriju u Rimu i na Univerzitetu u Ženevi. Angažovan je od 2016. godine kao predavač na Humanističkim studijama Univerziteta Donja Gorica.

Bonus video: