Vujović prvo htio da bira novinara, a onda zabranio izjave “Vijestima”

91 pregleda 5 komentar(a)
Marko Vujović, Foto: Luka Zeković
Marko Vujović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.10.2015. 11:06h

Iako je na novu funkciju stupio prije nešto više od mjesec, direktor Odbojkaškog kluba Budvanska rivijera Marko Vujović je već uspio da se „dokaže” upravi kluba.

Da li svojevoljno, ili po nalogu nekog drugog, tek bivši igrač i kapiten budvanskog tima, nekadašnji reprezentativac naše zemlje, treneru Slobodanu Boškanu i igračima je saopštio da ne smiju da daju izjave „Vijestima”, konkretno potpisniku ovih redova.

To nam je potvrdio Boškan, jer niko drugi iz kluba nije našao za shodno da o tome zvanično obavijesti našu redakciju, i saopšti razloge za donošenje takve odluke.

Vujović je, međutim, ovakav epilog nagovijestio nekoliko dana ranije (23. oktobra), kada je pisao uredniku naše sportske rubrike Aleksandru Vučkoviću.

„Poštovani, u želji za saradnjom u budućnosti, nadam se na obostranu želju i korist, jer ste vi ipak jedna od, ako ne i najčitanija dnevna novina, molili bismo vas da ubuduće ne šaljete gospodina Sašu Jončića na naše konferencije i da nam odredite nekog drugog novinara sa kojim bismo mogli da komuniciramo i pričamo o sportu. Kao što ste već upoznati sa dešavanjima, mislim da je dosta priče o svemu i o trenutnoj situaciji. Mi koji se trudimo da odbojka opstane u Crnoj Gori i jedini smo pravi reprezent odbojke kao sporta u Crnoj Gori, ne želimo da miješamo politiku i sport. U nadi da ćete razumjeti naš zahtjev, unaprijed se zahvaljujemo”, kaže se u dopisu Vujovića.

Vujoviću je odgovoreno da mu ne može biti udovoljeno.

„Isto kao što mi ne sastavljamo ekipu Budvanske rivijere i ne određujemo ko će igrati a ko neće, tako ni vi ne možete i nećete određivati ko će od novinara „Vijesti” pratiti odbojku a ko ne. To, naravno, podrazumijeva i dešavanja u vašem klubu, te pres konferencije. Vaša je odluka da li ćete nas pozvati na pres konferenciju ili ne, a naša da li ćemo doći ili ne, i kojeg novinara ćemo poslati”, stoji, između ostalog, u odgovoru urednika sportske rubrike „Vijesti”.

Vujović je u pismu potvrdio da se budvanski klub nalazi u problemima, ali i pokazao da barem za vrijeme igranja u inostranstvu nije mnogo naučio o odnosima sa medijima, već da je usvojio metode koji se često koriste u Crnoj Gori, po principu „ili ćete pisati po našem ukusu, ili nećemo sarađivati sa vama”. Vujović je ovim potezom, bez dileme, nanio štetu sebi i klubu, ali i ekipi. Ali, ko, zaista, u ovom trenutku mari za klub i ekipu...

Ne razumijemo zašto nas Vujović poziva na priču o sportu, kao da do sada nijesmo pisali o sportu. Istina, sa sportom, u onom najčistijem obliku, malo dodirnih tačaka ima, recimo, „slučaj Luka Babić”, koji je prošle sezone, mimo pravila, nastupio u Ligi šampiona u dresu Budvanske rivijere, iako je zvanično bio igrač Budućnosti.

Možda su „Vijesti” krive i zbog brojnih tužbi stranaca, koji su tužili klub zbog neizmirenih ugovornih obaveza proteklih godina, zbog čega Budvani na današnji dan još nijesu licencirali strance za sljedeću sezonu.

Nama se, vjerovatno, na dušu može staviti i to što je klub prodao najbolje igrače (Krsmanovića u Argentinu, Ćaćića u Iran), kako bi došao do novca da podmiri tužbe i ostale obaveze i dovede skromna pojačanja.

Nije nam jasno u kojem dijelu su „Vijesti” miješale sport i politiku. Ne misle, valjda, da je politička tema što je klub i u organizacionom problemu, s obzirom na to da je izdat nalog za hapšenje predsjednika kluba Miloša Marovića, zbog navodnog učešća u malverzacijama u vezi sa prodajom zemlje na Jazu.

Budvanska rivijera prekida komunikaciju sa „Vijestima” umjesto da pokuša da objasni zbog čega mnogi naši najbolji odbojkaši, zbog odnosa kluba prema njima, zaobilaze Budvu i radije biraju bilo kakav inostrani angažman prije nego li igranje u Ligi šampiona sa još uvijek najboljim crnogorskim klubom. Primjera radi, Aleksandar Minić je pregovore sa Budvanima nazvao neozbiljnim, pa je, kako je rekao, „zbog ne baš lijepog iskustva u Rivijeri od prije dvije sezone”, otišao u Vojvodinu, dok je Simo Dabović prije nekoliko dana najavio da odlazi u Liban. Ima još dosta toga, ali dovoljno za ovu priliku…

I umjesto da iz Budvanske rivijere javnosti objasne razloge zbog čega su se našli u ovakvoj situaciji, oni pokušavaju da biraju novinare koji će da ih prate.

Sa „Vijestima” to neće moći. Sviđalo se to nekome ili ne, sa ili bez izjava, mi ćemo nastaviti da izvještavamo o Budvanskoj rivijeri, profesionalno i tačno, kao i do sada…

Bonus video: