Odbojkaši dobili nove protivnike u trećoj diviziji

0 komentar(a)
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Fivb.ch
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Fivb.ch
Ažurirano: 30.10.2015. 00:23h

Umjesto osam, kako je prvobitno bilo odlučeno 18. avgusta u Lozani, u trećoj diviziji Svjetske lige za odbojkaše igraće 12 selekcija, saopštila je Svjetska odbojkaška federacija.

FIVB je odlučio da u trećoj diviziji, u kojoj su već bile Crna Gora, Grčka, Kazahstan, Meksiko, Portoriko, Španija, Tunis i Venecuela, doda selekcije Njemačke, Slovenije, Katara i Kineskog Tajpeha.

Zbog povećanja broja učesnika, obavljen je i novi žrijeb, koji, kao i prethodni, ne predviđa fiksne grupe, već će svakog vikenda grupe biti različite.

Crna Gora će prvog vikenda, od 17. do 19. juna 2016. godine, igrati protiv Meksika, Španije i Njemačke (na prvom žrijebu su protivnici bili Portoriko, Grčka, Kazahstan), a drugog, od 24. do 26. juna, opet sa Meksikom, te Venecuelom i Kineskim Tajpehom (u prvobitnom žrijebu su to bili Venecuela, Tunis i Kazahstan).

Kako je ranije saopšteno iz Odbojkaškog saveza Crne Gore, jedan od turnira drugog vikenda biće održan u Crnoj Gori. Domaćin završnog turnira će se odrediti naknadno, a OSCG je podnio kandidaturu za organizaciju.

Popunom treće divizije, broj u narednom izdanju Svjetske lige popeo se na rekordnih 36 selekcija, po 12 u svakoj od tri divizije.

Pored ovogodišnjih učesnika, Brazila, Srbije, Italije, Australije, SAD-a, Poljske, Irana i Rusiju, u prvoj diviziji će igrati i pobjednik posljednjeg izdanja Francuska, Argentina, Bugarska i Belgija. Četiri pomenute selekcije su ove godine stigle do fajnl-fora druge divizije.

Proširenje prve divizije je i očekivano, prvenstveno zbog toga što je ove godine iz elite ispala Rusija, pa je trebalo naći način da ova odbojkaška velesila, ipak, igra u prvoj diviziji, zbog nesumnjivog kvaliteta i atraktivnosti najkomercijalnijeg svjetskog odbojkaškog takmičenja.

FIVB je novi format obrazložio željom za “intenzivnijim i uzbudljivijim rasporedom Svjetske lige na putu do Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru”.

Svjetska liga iduće godine će trajati od 17. juna do 17. jula. Grupa faza u sve tri divizije će se igrati od 17. juna do 3. jula, pri čemu će se u prve tri divizije igrati tri nedjelje, dok će se grupna faza u trećoj diviziji završiti u dvije nedjelje.

Prvo će se igrati fajnl-for treće divizije, od 1. do 3. jula, potom slijedi završni turnir druge divizije (9. i 10. jula), a na kraju i fajnl-siks prve divizije, od 13. do 17. jula, na kojem će nastupiti pet najboljih selekcija grupne faze i domaćin. U drugoj i trećoj diviziji na finalnim turnirima igraće po tri najbolje selekcije i organizatori fajn-fora.

Bonus video: