ISTRAGA O SUMNJIVOJ PRODAJI ZEMLJE NA JAZU

Svjedoci saradnici: Marović prijetio da će Trnskog udaviti u moru

Trnski ispričao da je nakon zatvora tražio pomoć od Svetozara Marovića, ali da mu je ovaj davao samo prazna obećanja
229 pregleda 0 komentar(a)
Miloš Marović, Foto: Savo Prelević
Miloš Marović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.04.2019. 18:26h

Miloš Marović i Marko Vujović natjerali su navodno bivšeg direktora AMD Budva Igora Trnskog da uđe u posao prodaje zemlje na Jazu, prijeteći mu da će ga jahtom odvesti na pučinu, svezati  kamenje za noge i baciti ga u more.

Prema pouzdanom izvoru “Vijesti”, tu priču  u Specijalnom tužilaštvu potvrdili su Trnski i Vujović, koji su dobili status  svjedoka saradnika tužilaštva u istrazi oko navodnih malverzacija u vezi 26.000 kvadrata državne zemlje nadomak Budve.

Trnski je tužiteljki Lidiji Vukčević kazao da je strahovao za bezbjednost, zbog čega je i radio neke  stvari za koje je kao pravnik znao da su nezakonite.

On je ispričao da je prijetnje  sina funkcionera DPS-a Svetozara Marovića  shvatio vrlo ozbiljno, jer je “Marović bio spreman to da ostvari, angažujući ljude koji su radili za njega”.

Rekao  je da je strahovao za svoj život i da je Miloš prema njemu bio agresivan.

Izvor “Vijesti” kazao je da je takve tvrdnje  dijelom potvrdio i  kum Miloša Marovića - Vujović.

Mlađi Marović nema kriminalni dosije, niti je ikada u policiji pivođen zbog nasilja ili prijetnji.

Biće sve u redu

Trnski je za glavnog stratega    prodaje zemlje na Jazu označio  Svetozara Marovića, konstatujući da je taj političar bio najuticajniji čovjek u Budvi.On je to potkrijepio i činjenicom da je  i njega postavio na mjesto direktora Auto moto društva Budva.

Trnski je ispričao  da je više puta odlazio na sastanak kod starijeg Marovića,  slušao njegova uputstva i izvršavao naredbe...

On je tužiteljki rekao da je imao povjerenje u starijeg Marovića, jer je u to vrijeme bio praktično vodeća politička figura partije kojoj je i sam pripadao.

Budvanin je kazao da se razočarao u Marovića, nakon što je prvi put pristao da robija u poslu “otimanja” državne imovine od strane AMD, iako je, prema njegovim riječima, i u tom poslu glavnu riječ vodio Miloš. 

Trnski je tužiteljki rekao da je imao povjerenje u starijeg Marovića, jer je u to vrijeme bio praktično vodeća politička figura partije kojoj je i sam pripadao

Tvrdi da je nakon godinu dana zatvorske kazne tražio pomoć  od Svetozra Marovića, da mu je ovaj obećao da će mu se naći pri ruci, ali da je i na tome sve ostalo...

Izvor “Vijesti” kazao je da je Trnski Maroviću zamjerio i što ga je, uoči posljednje istrage, na sastancima tješio i govorio da će sve biti u redu.

U iskazu je rekao  da mu je  Miloš nudio i novčanu pomoć,  samo da se i sada „ponaša“ kao i u prethodnom slučaju, odnosno da ne pominje njegovo ime.

Kuma nije štedio

Tužilštvu je posebno interesantno svjedočenje kuma Miloša Marovića, koji je u mnogim detaljima potvrdio  navode Trnskog. 

I Vujović je  direktno optužio Svetozara Marovića da je bio čovjek koji je vukao  konce u poslu na Jazu. 

On je navodno rekao da da ga je kum  podstrekavo i tjerao da radi mnoge nezakonite poslove, počev od toga da  utiče na Trnskog, pa i do toga da se sa svojom firmom javi na tender za kupovinu zemlje na Jazu.

Uprkos činjenici da Trnski, Vujović i treći svjedok saradnik Rajko Kuljača upiru prostom u Maroviće i označavaju ih za organizatore nezakonitog posla, tužilaštvu predstoji težak zadatak da sve te priče   materijalno dokaže.

To posebno kada se ima u vidu  da ni na jednom od dokumenata  ne stoje njihovi potpisi.

Marovići nijesu imali ni jednu  izvršnu funkciju da bi mogli posredno uticati na izvršioce.

U istrazi oko prodaje 26.000 opštinskih kvadrata u zaleđu plaže Jaz, do sada je uhapšeno šest osoba i izdat nalog za hapšenje Miloša Marovića.

Opština Budva je 2008. navodno organizovala namještenu javnu licitaciju za prodaju te parcele, na koju se javljaju tri lokalne firme, čiji su vlasnici međusobno povezani poslovnim i rodbinsko prijateljskim vezama.

Istražitelji pokušavaju da utvrde ko je sve učestvovao u poslu u kojem je Opština zemlju prodala po čudno niskoj cijeni, a zatim je opet kupila duplo skuplje.

Trnski rekao da Rađenović i Dragović nijesu krivi...

Za razliku od Trnskog, Vujović je u svojm iskazu donekle abolirao doskorašnjeg gradonačelnika Lazara Rađenovića i nekadašnjeg direktoktora Zavoda za izgradnju Budve Stevicu Dragovića.

Prema informacijama “Vijesti”, on je kazao  da oni nijesu  bili uključeni u taj posao, odnosno da je to bila isključivo “kombinacija Marovića”.