Kalićev hamer "spasili" darujući ga policiji

Iz policije nijesu kazali ko je u subotu veče upravljao vozilom u centru Podgorice...
70 pregleda 29 komentar(a)
hamer, Safet Kalić, Foto: Screenshot (YouTube)
hamer, Safet Kalić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 29.10.2015. 14:35h

Privremeno oduzeti hamer od Rožajca Safeta Kalića kao humanitarna pomoć poklonjen je Upravi policije krajem prošle godine.

Iz Uprave za imovinu kazali su “Vijestima” da je hamer (RO IIHII) privremeno oduzet rješenjem Višeg suda u Bijelom Polju i shodno zakonu predat im na postupanje, a nakon toga ustupljen Upravi policije.

Iz MUP-a su, međutim, saopštili da Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ) koristi hamer na osnovu Zakona i Odluke Uprave za imovinu o ustupanju vozila na “trajno korišćenje”.

Nije poznato kako je Kalićev hamer ustupljen na trajno korišćenje, s obzirom da mu je imovina privremeno oduzeta i da mu se u Višem sudu u Bijelom Polju još sudi za pranje više miliona eura.

Direktor Uprave za imovinu Blažo Šaranović u odgovorima je konstatovao da je utvrđeno da vozilu prijeti opasnost od propadanja, pa su, prema zakonu, sproveli dvije licitacije za prodaju hamera na kojima nije bilo zainteresovanih.

“Upravi za imovinu nijesu dostavljene ponude kao način kupovine putem neposredne pogodbe”, istakli su.

Tvrde da su vozilo ustupili MUP-u postupajući u skladu sa zakonom i “vođeni pozitivnim iskustvima zemalja iz regiona”, gdje je najveći dio oduzete imovine korišćen za državne ili humanitarne potrebe.

Saopštili su da su takvu odluku donijeli s obzirom na “specifičnost vozila” i mogućnost visokog stepena amortizacije, troškova skladištenja i održavanja.

“Vijesti” su juče objavile da je hamer koji koristi Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ) država oduzela 2011. godine od Kalića

Brojni građani tvrde da su specijalci tim vozilom pokušavali da ih ubiju, dok su bježali od suzavca i šok bombi tokom protesta Demokratskog fronta 24. oktobra.

Iz policije je zvanično saopšteno da su hamer dobili od Uprave za imovinu i da to vozilo duži službenikB.P.

Međutim, nijesu kazali ko je u subotu veče, nakon razbijanja protesta, upravljao vozilom u centru Podgorice.

Hamer je MUP-u ustupljen u decembru, a SAJ-u u januaru

Iz MUP-a su naglasili da je hamer Upravi policije ustupljen 9. decembra 2014. a da je 13. januara ove godine dat na korišćenje Specijalnoj antiterorističkoj jedinici.

Istakli su da SAJ koristi vozilo na osnovu Odluke o trajnom korišćenju i članu 21 Zakona o staranju o privremeno i trajno oduzetoj imovini. U tom članu Zakona piše da se prodaja može izvršiti neposrednom pogodbom, ako se u dva usmena nadmetanja imovina ne proda.

Takođe, ako prodaja ne uspije neposrednom pogodbom, oduzeta pokretna imovina se može pokloniti u humanitarne svrhe ili uništiti, ali se nigdje ne precizira da se imovina dodjeljuje u “državne potrebe” što je, kako tvrde u Upravi, iskustvo u regionu.

Bonus video: