Bar: Koncert za dvije flaute i klavir u dvorcu

Nastupaju Ljubiša Jovanović, jedan od najeminentnijih flautista današnjice i Oleksij Močanov, poznati ukrajinski pijanista, a specijalna gošća je mlada crnogorska flautistkinja Dijana Orlandić. Na repertoaru su kompozicije Mocarta, Čajkovskog, Baha, Bornea i Telemana
123 pregleda 0 komentar(a)
flauta, Foto: Shutterstock
flauta, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.11.2018. 08:27h

Večeras u 20 sati u Dvorcu kralja Nikole počinje koncert klasične muzike koji će zaokružiti novembarski program Zimske scene Barskog ljetopisa. Nastupaju Ljubiša Jovanović, jedan od najeminentnijih flautista današnjice i Oleksij Močanov, poznati ukrajinski pijanista, a specijalna gošća je mlada crnogorska flautistkinja Dijana Orlandić. Na repertoaru su kompozicije Mocarta, Čajkovskog, Baha, Bornea i Telemana.

Jovanović je 25 godina radio kao solo flautista Beogradske opere i baleta, Simfonijskog orkestra Radio Televizije Srbije i Beogradske filharmonije. Na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu je zaposlen od 1994, sada u zvanju redovnog profesora flaute. Osnivač je Profesionalnog ansambla Camerata Serbica, ansambla Lola Klasik i festivala klasične muzike BUNT (Beogradska Umetnička Nova Teritorija). Ima status umjetnika Haynes Artist zajedno sa flautistima kao što su Džejms Golvej i Emanuel Paji.

Usavršavao se u klasi profesora Kristiana Lardea u Parizu, imao je dugogodišnju saradnju sa Aurele Nikoletom, jednim od najvećih muzičara i flautskih pedagoga XX vijeka, a tokom višedecenijske karijere svirao je na svim značajnim festivalima u bivšoj Jugoslaviji, Francuskoj, Švajcarskoj, Kini, Italiji, Austriji, Njemačkoj, Rusiji, Rumuniji, Velikoj Britaniji, Alžiru, Finskoj, Danskoj, Ukrajini, Južnoj Africi, Norveškoj, Argentini. Jovanović svira na 14 karatnoj zlatnoj flauti WM. S. Haynes.

Poznati ukrajinski pijanista Oleksij Molčanov koji skoro deceniju živi i radi u Crnoj Gori, koncertnu djelatnost započeo je još kao student, a do sada je realizovao turneje sa recitalima po Ukrajini i Libanu, nastup u Švajcarskoj, koncerte sa brojnim orkestrima. Snimio je niz programa i koncerata za državnu radio i televiziju u Ukrajini, sarađivao sa Savezom kompozitora Ukrajine, te na projektima savremene muzike i u kamernom duu sa violinistom G. Kabinim. Kao solista je otvarao sezone orkestra Niškoj filharmoniji, Filharmoniji Čerkasi i Crnogorskim gudačima.

Nastupao je na festivalima Mokranjčevi dani, Nimus, A Tempo, KotorArt, Montenegro music fest, Barski ljetopis, Espressivo, Nei suoni dei luoghi, Budva Grad teatar. Aktivni je učesnik projekta „Crna Gora jedna kulturna adresa“, a trenutno ima status vanrednog profesora i mentora na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

Dijana Orlandić, mlada crnogorska flautistkinja, diplomirala je na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi profesora Ljubiše Jovanovića. Tokom školovanje je pohađala majstorske kurseve i kod istaknutih flautista kao štosu Karolj Maročik iz Srbije; Mišel Debost iz SAD; Matej Zupan iz Slovenije, Feliks Rengli iz Švedske, Vinsent Lukas iz Francuske. Kao prva flauta Young Euro Classic orkestra nastupala je u Concert Hausu u Berlinu, Kaselu i Splitu, pod dirigentskom upravom Henriha Šifta.

Treću godinu studija završila je u Kini u klasi profesora Gouliang Hana, a tokom boravka u Kini, Dijana je imala čast da radi sa Džejmsom Galvejem, najvećim flautistom našeg vremena.

Bonus video: