Stamatović: Mihailu Peskovu suditi u odsustvu

Peskov i drugi bivši direktor te kompanije Viktor Golikov optuženi su za krivično djelo povreda prava na upravljanje, na štetu izvršnog direktora i suvlasnika firme Zorana Ćoća Bećirovića
0 komentar(a)
presuda, Foto: Shutterstock
presuda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.10.2015. 11:17h

Sutkinja Larisa Stamatović predložila je tužilaštvu da pokrene postupak, kako bi se omogućilo da se u odsustvu sudi jednom od bivših direktora kompanije “Bepler i Džejkobson" Mihailu Peskovu .

Peskov i drugi bivši direktor te kompanije Viktor Golikov optuženi su za krivično djelo povreda prava na upravljanje, na štetu izvršnog direktora i suvlasnika firme Zorana Ćoća Bećirovića.

Suđenje je odloženo za 21. decembar, do kada bi tužilaštvo trebalo da predloži sudskom vijeću da dozvoli da se Peskovu sudi u odsustvu, s obzirom da je protjeran iz Crne Gore do juna sljedeće godine.

Ako se dokaže krivica dvojice Rusa, prijeti im novčana kazna ili robija do dvije godine.

Oni su optuženi da su, “zloupotrebom položaja ili ovlašćenja spriječili ili ometali odlučivanje organa upravljanja ili člana organa upravljanja da učestvuje u radu i odlučivanju u tom organu”.

Kompaniju „Beppler & Jakobson Montenegro" prethodnih su godina timski vodili Golikov i Peskov, dok je Bećirović, kao izvršni direktor, bio treća osoba čiji je potpis bitan.

Sukob Bećirovića i dvojice Rusa, datira od prije par godina, kada je počeo imovinski spor u Londonu oko udjela u vlasništvu nad ovom firmom.

Spor u Londonu pokrenuo je Bećirović kako bi dokazao svoj udio u kompaniji, a nakon što su Rusi, većinski vlasnici, od Bećirovića preuzeli gazdovanje hotelima “Avala” i “Bjanka”.

Sud je presudio u korist Bećirovića, odnosno, da mu do sredine novembra prošle godine bude isplaćeno 13,5 miliona eura, a da do tada “Avalom” upravlja likvidatorska firma iz Londona.

Likvidatori iz Londona smijenili su Golikova i Peskova septembra prošle godine.

Bonus video: