Herceg Novi: Otvorena izložba "Refleksije praistorije u bronzi"

Izložba Dolenjskog muzeja otvorena je u saradnji Kancelarije za međunarodnu saradnju opštine Herceg Novi sa ambasadom Slovenije u Crnoj Gori, a uz podršku Dolenjskog muzeja, čiji je kustos, Borut Križ, ujedno i autor izložbe
57 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2015. 12:38h

"Refleksije praistorije u bronzi" – Situlska umjetnost Novog Mesta naziv je izložbe koja je povodom Praznika Herceg Novog otvorena u Galeriji Josip Bepo Benković.

Situlska umjetnost gvozdenog doba jedna od najvažnijih komponentni razvoja praistorijske umjetnosti u Evropi tokom prvog milenijuma prije nove ere.

Izložba Dolenjskog muzeja otvorena je u saradnji Kancelarije za međunarodnu saradnju opštine Herceg Novi sa ambasadom Slovenije u Crnoj Gori, a uz podršku Dolenjskog muzeja, čiji je kustos, Borut Križ, ujedno i autor izložbe.

"Novo Mesto je tokom čitavog prvog milenijuma prije nove ere, predstavljalo jedan od većih evropskih centara sa jakim i utvrđenim naseljem. Izložba prikazuje bogate predmete društva starijeg gvozdanog doba, proizvođača gvožđa, staklara, trgovaca, a prije svega knezova, elitnog sloja koji je imao uticaja u svim oblastima života. Na panoima su prikazani crteži i plaštovi svih situla Novog Mesta, kao i fotografije koje prikazuju detalje i pojedinosti na situlama, koje često ostaju neprimjetne", rekao je Križ .

"Umjetnost u sebi nosi zajedničku potku, neminovan susret i prepoznavanje bez obzira na kilometre udaljenosti u sadašnjosti, na vijekove udaljenosti u vremenskom trajanju. Opominje nas da istinske vrijednosti ostavljaju bez dileme i sa jasnim porukama. Situlska umjetnost, čije nam refleksije praistorije u bronzi donosi Dolenjski muzej, čini da se duboko u sebi poklonimo, dostajanstvenim prikazima života i njegovog smisla", kazala je direktorica Muzeja i galerije Nataša Tatalović, i poručila da se nada daljoj saradnji na novim projektima uzajamne razmjene.

Šefica kabineta Opštine Novo Mesto Sara Drašković izrazila je zadovoljstvo zbog, kako je kazala, ove godine kada Novo Mesto slavi svoju 650. Godišnjicu postojanja , na ovakav način se obilježava 40 godina saradnje dva grada.

Galerija

Bonus video: