U tivatsku marinu uplovilo 1.200 jahti

Da Tivat sve brže postaje vodeći centar jahtinga na Crnogorskom primorju, pokazuje i podatak da je popunjenost ukupno 450 vezova u marini Porto Montenegro ljetos bila preko 90 odsto
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.10.2015. 18:31h

Granicu na moru na graničnom prelazu Luka Tivat-Porto Montenegro tokom tri ljetnja mjeseca prešlo je ukupno 1.200 plovila i 7.897 putnika i članova posade.

Prema podacima Lučke kapetanije Kotor - ispostava Tivat, broj jahti i putnika veći je za 27 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Najveći mjesečni broj ulazaka jahti zabilježen je u avgustu, kada je direktno iz inostranstva u Tivat uplovilo 457 brodova sa 2.521 putnikom i članom posade, što je 11, odnosno 21 odsto, više nego u istom mjesecu 2014.

U pomenute podatke nisu uračunate jahte koje su proceduru prelaska državne granice obavile na prelazima u Zelenici, Baru ili Kotoru, a potom svratile u Tivat, tako da je ukupan broj plovila drastično veći.

Da Tivat sve brže postaje vodeći centar jahtinga na Crnogorskom primorju, pokazuje i podatak da je popunjenost ukupno 450 vezova u marini Porto Montenegro ljetos bila preko 90 odsto.

Od ukupnog broja vezova, čak 128 su za superjahte, odnosno brodove duže od 24 metra, a Porto Montenegro može na vez da prihvati i najveće jahte, dužine čak 250 metara.

“Imajući u vidu povećan broj vezova koje smo dobili završetkom faze 2B širenja marine, popunjenost naših kapaciteta ovog je ljeta bila 15 odsto bolja nego u istom periou lani“, sopštili su iz menadžmenta Porto Montenegra.

Jahte i gliseri pristajali i na gradsku rivu

Izuzetno dobro ljetos su bile popunjene i dvije manje tivatske marine - u Bonićima i na Obali Đuraševića, dok je stalan vez na gradskoj rivi i pristaništu Pine imalo sedam izletničkih plovila iz Tivta, Kotora, Budve i Herceg Novog.

Pored najvećih ovdašnjih turističkih brodova, na Pine su ljetos redovno navraćali i putnike ukrcavali i brojni bokeljski turistički brodići koji vode putnike na jednodnevne izlete po zalivu.

Iako je ekskluzivna marina Porto Montenegro odmah pored Pina, na gradskoj rivi ipak su ljetos pristajale i duže jahte , gliseri i jedrilice.

Bilo ih je ukupno 42, a plovile su pod zastavama Sjedinjenih Američkih Država, Crne Gore, Hrvatske, Rusije, Srbije, Poljske i Italije.

Galerija

Bonus video: