MOK suspendovao Kuvajt iz članstva

53 pregleda 0 komentar(a)
Međunarodni olimpijski komitet, Foto: Arhiva "Vijesti"
Međunarodni olimpijski komitet, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.10.2015. 20:19h

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) suspendovao je danas Kuvajt iz svog članstva zbog političkog mešanja u rad sporta, drugi put u posljednjih pet godina, tako da je sada neizvjestan nastup sportista iz ove zemlje na Igrama u Rio de Žaneiru sljedeće godine.

U saopštenju Izvršnog odbora MOK navodi se da je suspenzija izrečena "da bi se zaštitio Olimpijski pokret u Kuvajtu od neovlašćenog mešanja vlade".

Suspenzija je izrečena zato što Kuvajt nije uspeo da promijeni svoje osporavane sportske zakone do 27. oktobra, što je bio krajnji rok koji je MOK dao toj zemlji. Svjetska fudbalska federacija (FIFA) suspendovala je Kuvajt iz istih razloga prije dvije nedjelje.

"Olimpijski pokret u Kuvajtu suočavao se sa brojnim problemima da bi očuvao svoju autonomiju, naročito zbog zakona koji su nedavno promijenjeni", navodi se u saopštenju MOK.

Nakon pregovora između MOK i vlasti Kuvajta 12. oktobra u Lozani, MOK je zadao krajnji rok da se ti problemi riješe.

"Nažalost, krajnji rok je istekao danas, a vlada Kuvajta nije preduzela nikakve mjere", dodaje se u saopštenju.

Kuvajt sada ne može da učestvuje "ni u jednoj aktivnosti koja je povezana sa Olimpijskim pokretom, niti može da koristi nijedno od prava koje daju Olimpijska povelja ili MOK".

Obustavljeno je i svako finansiranje nacionalnog komiteta, a MOK ima prava da povuče nove mjere u vezi sa učešćem kuvajtskih sportista na Olimpijskim igrama ili takmičenjima vezanim za njih.

Ako se suspenzija ne ukine prije početka Igara u Riju, sportisti iz Kuvajta neće moći da predstavljaju svoju zemlju na njima. MOK bi mogao da razmotri i da im dodijeli poseban status, tako da bi mogli da se takmiče pojedinačno pod olimpijskom zastavom.

"MOK se nada da će sve umiješane strane uskoro pronaći zadovoljavajuće rješenje i da će se ispraviti ova vrlo nesrećna situacija u interesu Olimpijskog pokreta u Kuvajtu, ali i sportista iz te zemlje, da bi mogli da učestvuju u brojnim međunarodnim takmičenjima koja nam predstoje, naročito na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru", navodi se u saopštenju.

Kuvajt je bio suspendovan i 2010. godine, takođe zbog miješanja vlade. Zemlja je vraćena u članstvo 2012, neposredno pred početak igara u Londonu, kada je vladar te zemlje, Šeik Sabah Al Ahmad Al Sabah obećao olimpijcima autonomiju, ali i donošenje novih zakona.

Mok je posljednjih godina izricao suspenzije Indiji, Ganu i Panamu zbog političkog miješanja, ali su svi na kraju vraćeni u članstvo.

Bonus video: