Uprava policije: Hemijska sredstva odgovaraju namjeni

Službenici Uprave policije su do sada ukupno nadležnim organima procesuirali 13 osoba – 11 zbog prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru i dvije zbog sumnje da su počinile krivično djelo
100 pregleda 12 komentar(a)
DF Protesti, Foto: Boris Pejović
DF Protesti, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.10.2015. 20:14h

Hemijska sredstva, koja su upotrebljena tokom protesta, nabavljena su u zakonskoj proceduri od ovlašćenog lica, odgovaraju namjeni i ne ostavljaju trajne posljedice, saopšteno je iz Uprave policije.

Iz policije je saopšteno da su policijski službenici u subotu, kada su se za to stekli zakonski uslovi – nakon napada na policiju, upotrebili količinu hemijskih sredstava koja je bila dovoljna kako bi se spriječili dalji napadi na policijske službenike i eskalacija nasilja i uspostavio stabilan javni red i mir.

„Hemijska sredstva koja su upotrijebljena nabavljena su u zakonskoj proceduri od ovlašćenog lica. U pitanju su hemijska sredstva koja odgovaraju namjeni, odnosno koja su predviđena za policijsku upotrebu i koja ne ostavljaju trajne posljedice“, kaže se u saopštenju Uprave policije.

Direktor Uprave policije je, kako se navodi, formirao Komisiju za utvrđivanje okolnosti upotrebe sredstava prinude.

„Koja će cijeniti opravdanost upotrebe sredstava prinude od strane policijskih službenika u konkretnim slučajevima u kojima su policijski službenici dostavili izvještaje o upotrebi sredstava prinude. Policijski službenici, odnosno starješine, su dužni da Komisiji dostave izvještaj u svakom slučaju u kojem su upotrijebili sredstva prinude“, saopšteno je iz Uprave policije.

Službenici Uprave policije su, u vezi sa incidentima koji su se dogodili u subotu tokom javnog okupljanja u organizaciji Demokratskog fronta u Podgorici, do sada ukupno nadležnim organima procesuirali 13 osoba – 11 zbog prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru i dvije zbog sumnje da su počinile krivično djelo.

„Od 11 lica koja su počinila prekršaj deset lica je lišeno slobode (jednom licu koje je maloljetno uručen je prekršajni nalog), dok su dva lica – poslanici Andrija Mandić i Slaven Radunović uz krivičnu prijavu privedena Višem državnom tužiocu u Podgorici, zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja“, saopšteno je iz Uprave policije.

Osim toga, kako se navodi, danas su identifikovane još dvije osobe za koje postoje saznanja da su u subotu veče ispred objekta TV Pink M kamenovale policijske službenike i prostorije te televizije.

S tim u vezi, u toku su konsultacije sa nadležnim tužiocem.

„Kada su u pitanju maskirana lica koja su se u noći napada na policiju nalazila neposredno ispred zaštitne ograde ispred Skupštine, netačno je da je ta lica Uprava policije „poslala da izazovu nerede“, već su ta lica zapravo podupirala poslanika Andriju Mandića dok se držao za zaštitnu ogradu na koju se prethodno popeo“, navodi se u saopštenju.

Kako su rekli iz policije, shodno zaključcima razgovora predstavnika policije i organizatora prije održavanja skupa, obaveza redarske službe bila je da takva – maskirana lica pripadnici redarske službe izdvoje i predaju policiji, što se nije dogodilo.

Policijski službenici rade na identifikovanju tih osoba.

Bonus video: