Izložba "Dugo putovanje": Spajanje senzibilnog sa tehnološkim

Anica Vučetić je diplomirala i magistrirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Prisutna je na umjetničkoj sceni još od kraja 80-ih godina XX vijeka i jedna je od rijetkih i specifičnih protagonistkinja na polju video instalacija u Srbiji
88 pregleda 0 komentar(a)
Rad Anice Vučetić (Novine)
Rad Anice Vučetić (Novine)
Ažurirano: 27.10.2015. 19:06h

Izložba video ambijenata pod nazivom “Dugo putovanje” vizuelne umjetnice Anice Vučetić, koju organizuje Centar savremene umjetnosti Crne Gore, biće otvorena večeras u Perjaničkom domu na Kruševcu u 20 sati.

Kustoskinja izložbe “Dugo putovanje“, koja je svojevrstan presjek video opusa nastalih u prethodnih petnaest godina, je istoričarka umjetnosti Tatjana Orbović.

Anica Vučetić je diplomirala i magistrirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Prisutna je na umjetničkoj sceni još od kraja 80-ih godina XX vijeka i jedna je od rijetkih i specifičnih protagonistkinja na polju video instalacija u Srbiji.

Funkcioniše u domenu proširenih medija-od kinetičkih objekata do video-ambijenata, koji krajem 90-ih godina postaju njen glavni izraz. Ima status slobodnog umjetnika od 1986. Član je Umetničke zadruge “Treći Beograd“.

"Fokus u njenim radovima nalazi se u njihovim senzornim kvalitetima i fenomenološkom doživljaju koji nameće posmatraču, u balansiranju zavodljive forme i svedenog i zagonetnog sadržaja.

pajajući senzibilno sa tehnološkim, Aničini radovi predstavljaju i specifičan oblik 'ženskog pisma' na ovim prostorima, kroz elegantne i poetične ambijentalno-tehnološke celine u kojima izvodi svoje video-performanse", zapisala je u uvodnom tekstu za katalog koji prati izložbu, istoričarka umjetnosti Tatjana Orbović.

Bonus video: