Đuro Radosavović na Sajmu knjiga u BG: "Crnogorski roman", presjek stanja društva

"Sit sam klasika, pročitanih knjiga. Tražim nova imena i djela savremenih pisaca. Volim francusku književnost, ali vjerujem i u pisce iz regiona"
81 pregleda 1 komentar(a)
Crnogorski roman (Novine)
Crnogorski roman (Novine)
Ažurirano: 27.10.2015. 19:01h

Posjetioci Sajma knjiga u Beogradu najviše su se obradovali nižim cijenama, novim naslovima i prilikom da na jednom mjestu nađu sve što je izdato između dva sajma, prenosi B92.

Ako je suditi po činjenici da je gužva počela već oko 10 i organizatori i izdavači imaju razloga da vjeruju da će Sajam biti uspješan. Ove godine predstavlja se više od 480 izdavača, a počasni gost je Rusija.

Samizdat B92 se predstavlja sa više od 20 novih naslova, a Đuro Radosavović koji je svoju knjigu “ Crnogorski roman ” objavio u okviru ove izdavačke kuće, posjetio je prvi dan Sajma u ulozi kupca, autora i pisca. On je za B92 izjavio da je “naboj koji se osjećao u vazduhu” u Crnoj Gori proteklih godina bio inspiracija za situacije u kojim su se našli njegovi likovi.

"To je presjek stanja društva kroz književnost, a ne angažovana umjetnost", rekao je on o knjizi.

Radosavović je na sajam došao kako bi otkrivao nove pisce i djela.

"Sit sam klasika, sit sam pročitanih knjiga. Tražim nova imena i djela savremenih pisaca. Najviše volim francusku književnost, ali duboko vjerujem i u pisce iz regiona", rekao je on.

Najveću književnu i kulturnu manifestaciju u Srbiji i regionu otvorio je režiser i pisac Emir Kusturica i njegova koleginica iz Rusije Natalija Naročnickaja, pošto je Rusija počasni gost ovogodišnjeg sajma.

Vrata sajma će se otvarati svakoga dana do 1. novembra od 10 do 21 sat, a posjetioce očekuju 483 direktna izdavača od čega 67 iz inostranstva. Fokus tribinskih i promotivnih programa, kao i tematskih izložbi, biće usmjeren na jubileje domaće i inostrane prije svega 100. godišnjicu rođenja Branka Ćopića, 80. godišnjicu rođenja Danila Kiša, 120. godišnjicu Milana Kašanina, 1200. godišnjicu Metodija Solunskog slovenskog prosvetitelja, ali će biti obilježene i godišnjice Don Kihota, Čaplinove epohalne pojave na filmu...

Bonus video: