Nijemi svjedoci kraja „Titanika” u Baru

Izložen je i reprint prsluka za spasavanje sa 'Titanika' na kojem je bilo 30 putnika iz Hrvatske
172 pregleda 1 komentar(a)
Titanik Bar, Foto: Radomir Petrić
Titanik Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 27.10.2015. 19:02h

Do 2. novembra, ljubitelji pomorske baštine i pomorstva u galeriji "Velimir A. Leković" imaju priliku da putem jedinstvene izložbe “Titanic - Carpathia - Rijeka“ upoznaju nove detalje o oba broda sudionika najpoznatije svjetske pomorske tragedije, „Titaniku“ koji je potonuo, i „Karpatiji“, koja je spasavala preživjele sa do tad najvećeg putničkog broda u istoriji.

Ova foto-postavka izložena na dva galerijska nivoa, djelo je Pomorskog i povjesnog muzeja Hrvatskog primorja iz Rijeke, i privukla je veliku pažnju stanovnika grada pomoraca, tim prije jer osim fotografija ima i repliku u Evropi unikatnog artefakta-nijemog svjedoka potonuća „Titanika“.

“Naš muzej je svjetski čuven zato što u svom fundusu već decenijama ima prsluk za spasavanje sa 'Titanika', jedan od svega pet koliko ih još ima na svijetu, ovdje u Baru je izložen njegov reprint. Zbog sveobuhvatnih veza Rijeke sa ovom pričom, mi smo 2011. pristupili pripremi ove izložbe koja svugdje gdje je postavljena privlači veliku pažnju”, kaže Tea Perinčić, direktorica Muzeja iz Rijeke.

Viši kustos ovog muzeja Nikša Mendeš koji je sa Slobodanom Novkovićem autor izložbe, ukazuje da „Rijeku sa „Titanikom“ povezuje istorija“. Naime, sve do početka Prvog svjetskog rata, iz Rijeke je išla direktna brodska putnička linija za SAD, koju je pored ostalih brodova držala i „Karpatija“, prvi brod koji je priskočio u pomoć „Titaniku“.

“Na jednom od takvih vijađa, bila je i 14. aprila 1912, na povratku iz Njujorka za Rijeku kada su primili SOS signal. Zapovjednik je odmah okrenuo brod, stigli su do „Titanika“ koji je tonuo za četiri sata i iz hladnog Atlantika su spasili 712 od ukupno 2209 putnika i članova posade zlosrećnog broda”, kaže Mendeš.

On je dodao da je tada na „Titaniku“ bilo 30 putnika iz Hrvatske, od kojih su se spasili samo trojica, te da je docnije i sama „Karpatija“ okončala svoj život na dnu Atlantika, njemačka podmornica ju je torpedovala 1918.

“U posadi koja je spasavala putnike sa „Titanika“, bilo je oko 80 Hrvata, među njima i konobar rodom iz Rijeke Josip Car koji je donio kući prsluk za spasavanje sa 'Titanika' kao znamen na plemenitu akciju. Taj pojas je bio u porodičnom vlasništvu dugo vremena, a potom je poklonjen Muzeju zbog velike istorijske vrijednosti, jedini je preostali u Evropi, van muzeja izlažemo njegovu repliku”, zaključio je Mendeš.

Bonus video: