Svečani koncerti u čast tridesetpetog rođendana

Proslava 35 godina od osnivanja akademije osmišljena je kao koncertna sezona
63 pregleda 0 komentar(a)
Muzička akademija (Novina)
Muzička akademija (Novina)
Ažurirano: 27.10.2015. 18:57h

Svečani koncert kojim će biti obilježen jubilej - 35 godina od osnivanja Muzičke akademije biće održan večeras u sali Ministarstva kulture na Cetinju u 20 sati, kao i sjutra veče u isto vrijeme, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

Nastupiće orkestar Muzičke akademije pod dirigentskom palicom Radovana Papovića, uz soliste Mirana Begića, Predraga Jankovića, Nataše Popović, Bogdana Asanovića, Marije Đuranović, a na repertoaru svečanog koncerta biće djela Barbera, Vivaldija, Britna i Pjacole. Ulaz je slobodan.

“Proslava 35 godina od osnivanja Muzičke akademije osmišljena je u formi koncertne sezone tokom koje će najbolji među najboljima predstaviti svoja umjetnička ali i pedagoška dostignuća. U više crnogorskih gradova i regionu, profesori, saradnici, studenti, ali i svi prijatelji institucije, okupljeni oko zajedničkih ciljeva i ideje koja promoviše vrhunsku muziku nastupiće na gotovo 20 programa. Koncerti orkestra Akademije, hora Akademije, klasne večeri te resitali biće prilika da se na najbolji način odgovori izazovima umjetničkog kvaliteta namećući ga kao jedini logičan izbor u kreaciji našeg izraza, dokazujući kako umjetnost može ali i mora biti naše ljudsko pravo”, navodi se u saopštenju Muzičke akademije.

Objedinjujući koncertne aktivnosti studenata, priznatih crnogorskih umjetnika i predavača na Muzičkoj akademiji, Muzičkog festivala Espressivo, Ljetnje akademije Someair, te Međunarodnog pijanističkog festivala Manja, ova institucija se nameće kao jedan od ključnih kreatora muzičkog života Crne Gore. U prilog tome govore i imena koja su proteklih godina gostovala na Muzičkoj akademiji Dmitrij Baškirov, Vladimir Ovčinjikov, Vladimir Viardo, Aleksandar Rudin, Aleksandar Bondurjanski, Vilfred Štrele, Konstantin Bogino, Hanjrih Šif.

Bonus video: