MUP: Dosledno ćemo primijeniti zakon

„Jasno je da Uprava policije treba da ima u vidu zaključke i ocjene Savjeta o konkretnim slučajevima koje je isti razmatrao prilikom utvrđivanja zakonitosti primjene sredstava prinude“, kazali su iz MUP-a
18 komentar(a)
MUP, zgrada MUP-a, Foto: Vesko Belojević
MUP, zgrada MUP-a, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 26.10.2015. 15:22h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) dosledno će primijeniti zakon u svim pojedinačnim slučajevima u kojima se utvrdi da je bilo prekoračenja upotrebe sredstava prinude, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Iz MUP-a su podsjetili da je reakcija pripadnika Uprave policije tokom održavanja javnog okupljanja u subotu veče ispred Skupštine bila u skladu sa zakonom i naveli da će svaka pojedinačna pritužba, kao i zaključci Savjeta za građansku kontrolu rada policije, biti temeljno razmatrani u saradnji sa nadležnim tužilaštvom.

Shodno članu 59 Zakona o unutrašnjim poslovima, ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević ovlastio je u aprilu prošle godine direktora Uprave policije da vrši ocjenu zakonitosti upotrebe sredstava prinude od strane policijskih službenika.

Konjević, kako je saopšteno, očekuje izvještaj koji će sačiniti nadležne starješine i dostaviti direktoru na ocjenu.

„Jasno je da Uprava policije treba da ima u vidu zaključke i ocjene Savjeta o konkretnim slučajevima koje je isti razmatrao prilikom utvrđivanja zakonitosti primjene sredstava prinude“, kazali su iz MUP-a.

Izvještaj o upotrebi sredstava prinude će, kako je saopšteno, biti dostavljen Savjetu i nadležnom tužilaštvu, sa posebnim osvrtom na slučajeve za koje je zainteresovana javnost i Savjet za građansku kontrolu rada policije.

Bonus video: