SZO: Šunka i kobasice izazivaju rak

Grupa od 22 naučnika iz 10 zemalja dala je sud na osnovu procjene 800 studija o vezi između konzumiranja mesa i suhomesnatih namirnica i raka
152 pregleda 1 komentar(a)
Kobasice, Foto: Shutterstock
Kobasice, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.10.2015. 14:53h

Šunka, kobasice i druge mesne preradjevine mogu da izazovu rak, saopštili su danas stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Međunarodna agencija za istraživanje raka, koja je deo SZO i čije je sjedište u Francuskoj, danas je dala svoj konačni odgovor o tome da li je crveno mesto kancerogeno.

Tako su mesne prerađevine svrstane u grupu kancerogenih proizvoda poput cigareta ili azbesta.

Grupa od 22 naučnika iz 10 zemalja dala je sud na osnovu procjene 800 studija o vezi između konzumiranja mesa i suhomesnatih namirnica i raka.

Na osnovu njihove procjene, suhomesnati proizvodi označeni su kao "kancerogeni za ljude", a crveno meso kao "vjerovatno kancerogeno".

Ljekari upozoravaju da ishrana koja se zasniva na velikim količinama crvenog mesa može da bude uzrok bolesti.

Kako se navodi, crveno mesto sadrži važne hranljive elemente, ali se dovodi u vezu sa nekim tipovima karcinoma, uključujući rak debelog crijeva i pankreasa.

Obradom mesa na visokim temperaturama, kao što su grilovanje ili prženje, proizvodi se najveći broj štetnih supstanci za koje se vjeruje da izazivaju rak.

Predstavnici industrije mesa u SAD protestovali zbog ove klasifikacije SZO.

Oni tvrde da je "rak kompleksno oboljenje koje ne izaziva isključivo jedna namirnica" i da su u tom smislu životne navike i uticaj okoline vrlo značajni faktori.

Bonus video: