Zeković: Javnost da zna identitet policajaca koji su pretukli Martinovića

Savjet se bavio i slučajem prebijanja novinara Gojka Raičevića i snimkom na kojem se vidi kako pripadnici SAJ-a tuku dva mladića u centru grada
125 pregleda 18 komentar(a)
Aleksandar Saša Zeković, Foto: Kontrolapolicije.me
Aleksandar Saša Zeković, Foto: Kontrolapolicije.me
Ažurirano: 26.10.2015. 12:02h

Savjet za građansku kontrolu rada policije na današnjoj sjednici raspravljao je o pritužbama građana na intervenciju policije nakon održavanja protesta Demokratskog fronta u subotu.

Kako je saopšteno nakon sjednice, najviše riječi bilo je o snimcima na kojima se vidi brutalno prebijanje predsjednika profesionalne Crnogorske bokserske Organizacije Milorada Mija Martinovića kao i o snimku na kojem se vidi kako pripadnici SAJ-a tuku dva mladića u centru grada a koji ne pružaju otpor.

Savjet se bavio i slučajem prebijanja novinara Gojka Raičevića, takođe u centru grada. U sva tri slučaja, kako je zaključio Savjet, došlo je do prekoračenja ovlašćenja policijskih službenika.

“Savjet je u slučaju primjene policijskih ovlašćenja prema građaninu Miloradu Martinoviću utvrdio sljedeće: Savjet za građansku kontrolu rada polciije zaključio je da je došlo do očigledno prekomjerne upotrebe sile policijskih službenika. Savjet zaključuje da su policijski službenici prema građaninu Miloradu Martinoviću postupali neprofesionalno, da su prekoračili službena ovlašćenja i da je isti podvrgnut mučenju, nečovječnom i ponižavajućem tretmanu, kojom prilikom je došlo do teškog povređivanja građanina i uništavanje njegovog motornog vozila. Savjet zahtijeva od Uprave poolicije da sami Savjet i ukupnu javnost bez daljeg odlaganja informiše o identitetu svih policijskih službenika koji su postupali u ovom slučaju i svojim radnjama izašli iz opsega zakonitog polciisjkog postupanja, po osnovu za postupanje policije prema ovom građaninu kao i o hijerarhijskoj odgovornosti u ovoj akciji. Savjet na osnovu Zakonom utvrđenih ovlašćenja traži od Uprave policije da u najkraćem roku objavi ove infromacije javnosti kako bi se sačuvao ukupan kredibilitet policijske organizacije, naročito imajući u vidu da je ovaj slučaj krajnje uznemirio crnogorsku javnost“, izjavio je predsjednik Savjeta Aleksandar Saša Zeković.

Na sjednici Savjeta raspravljano je i o pritužbi novinara Gojka Raičevića.

“Savjet za građansku kontrolu rada policije zaključio je da je došlo do neprimjerene primjene sile nad ovim građaninom koji nije pružao bilo kakav otpor. Savjet zahtjeva od Uprave policije da se objavi identitet ovog službenika kao i informacija o procesuiranju ovog slučaja, kao i da se javnost o tome obavijesti", rekao je Zeković.

U zaključcima Savjeta našla se i ocjena o snimku na kojem se vidi kako pripadnici SAJ-a prebijaju dva mladića u centru grada.

“Savjet je ocijenio da su postupajući policijski službenici grubo povrijedili lično dostojanstvo ovih građana. Postupajući policijski službenici prekomjerno su upotrijebili silu prema ovim građanima, koji u trenutku postupanja policije ne pružaju otpor. Savjet iskazuje zabrinutost povodom ovog postupanja i ocjenjuje da je posrijedi neprimjerena primjena ovlašćenja koja pokazuje na nedostojnost obavljanja policijskog posla i ozbiljnu povredu etičkih standarda i ukupnog integriteta policije. Savjet zahtjeva od Uprave policije da bez daljeg odlaganja utvrdi identitet postupajućih policijskih službenika, da se utvrdi njihova odgovornost kao i odgovornost pretpostavljenog starješine“, kazao je Zeković.

Ostale pritužbe koje su stigle na adresu Savjeta biće razmatrane na narednoj sjednici, koja će biti sazvana u zavisnosti od broja pritužbi koje stignu.

Na pitanje da li je na današnjoj sjednici bilo riječi o tome zašto su policajci bacili suzavac na grupu novinara u ulici Stanka Dragojevića Zeković je rekao da je i taj slučaj pomenut.

“Dobili smo pritužbe i od građana koji su ukazali na upotrebu suzavca, između ostalog se pominje i ovo sa novinarima. Zatražićemo informaciju od Uprave policije i za taj slučaj“, rekao je Zeković.

Savjet će od policije tražiti i informaciju o tome koja su hemijska sredstva korišćena u razbijanju demonstranata ispred skupštine u subotu, ko su proizvođači te opreme i da li su svi policijski službenici bili osposobljeni za primjenu istih. Posebno su tražili deklaraciju od proizvođača kako bi i po tome vidjeli da li je upotrijebljena veća količina sredstava nego što bi trebalo.

Bonus video: