FORMULA 1: TREĆA TITULA ZA BRITANCA

Rozberg promovisao Hamiltona u prvaka

Šampionski pehar Luisu Hamiltonu je nestvarnom greškom u ruke praktično uručio Niko Rozberg, koji je sedam krugova prije kraja trke pune uzbuđenja napravio grešku, nakratko izletio sa staze i omogućio Britancu da ga pretekne
0 komentar(a)
Luis Hamilton i Niko Rozberg, Foto: Reuters
Luis Hamilton i Niko Rozberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.04.2019. 18:21h

Tri posljednje trke neće biti zanimljive, jer je Luis Hamilton završio posao - Crni Biser je pobjedom na Velikoj nagradi Sjedinjenih Američkih Država obezbijedio treću titulu prvaka svijeta.

Zapravo, šampionski pehar mu je nestvarnom greškom u ruke praktično uručio Niko Rozberg, koji je sedam krugova prije kraja trke pune uzbuđenja napravio grešku, nakratko izletio sa staze i omogućio Britancu da ga pretekne.

Novi-stari šampion ima 327 bodova, 76 više od Sebastijana Fetela, koji je zauzeo 3. mjesto, a 80 od drugog vozača Mercedesa.

„Kako ti ovo zvuči? Trostruki prvak svijeta! Bravo čovječe”, poručeno je Crnom Biseru preko radija iz štaba Mercedesa, na šta je on uzdrhtalim glasom odgovorio:

„Nevjerovatno. Hvala vam momci, sjajni ste. Hvala i mojoj porodici, volim vas sve. Ovo je najbolji trenutak u mom životu”.

Hamilton je imao start iz snova - odmah je pretekao Rozberga, koji je nakon kontakta sa klupskim „drugom” skliznuo na 4. mjesto. Iza njih je došlo do lakšeg lančanog sudara, jer vozači ništa nisu vidjeli od vode koju su bolidi digli sa staze.

U tim trenucima se činilo da je Crni Biser već osigurao treći šampionski pehar, ali se uskoro preko radija požalio da je pista veoma klizava. Ubrzo se i vidjelo da nije u pravom ritmu, jer ga je pretekao Danijel Rikardo, a ubrzo ga je zaobišao i Njemac i umalo ga izgurao.

Poslije serije pitova, Hamilton je zauzeo 2. mjesto iza Rozberga. Virtuelni sejfti-kar zbog ispadanja Nika Hilkenberga je njegov imenjak iskoristio da ode na promjenu pneumatika, a Britanac je to uradio kada je vozilo bezbjednosti stvarno izašlo na stazu nakon greške Danijla Kvjata.

Kada je staza konačno očišćena, Mercedes AMG GT-S se sklonio ispred bolida iz iste fabrike i ostatka karavana. Do kraja je bilo ostalo 10 krugova, a tri kasnije je Rozberg napravio neshvatljivu grešku i nenamjerno častio 30-godišnjaka iz Stivenidža.

Na kraju je mogao da odloži odluku o šampionu makar još sedam dana, jer ga je sustigao Fetel, ali mu nije dopustio da ga zaobiđe. Da jeste, četvorostruki šampion bi imao 73 boda manje od Hamiltona.

Naredna trka se vozi za sedam dana na stazi „Braća Rodriges” u Meksiko Sitiju, gdje se najbrži karavan vraća nakon 23 godine.