Izložba Ivana Pljušća u podgoričkoj galeriji "Pizana"

Pljušćov rad nadilazi puku sociološku opservaciju. On reinterpretira istoriju umjetnosti, norme socijalnog realizma, posebno monumentalne skulpture i integriše ih u slike
0 komentar(a)
Rad Ivan Pljušć, Foto: Pizana.me
Rad Ivan Pljušć, Foto: Pizana.me
Ažurirano: 25.10.2015. 13:00h

Izložba ruskog umjetnika Ivana Pljušća pod nazivom “Ugodan odmor” biće otvorena u ponedjeljak, 26. oktobra, u podgoričkoj galeriji “Pizana” u 18 sati, u organizaciji Dukley European Art Community i galerije “Pizana”.

Ivan Pljušć je umjetnik iz Sankt Peterburga. Pohađao je istaknute umjetničke škole, kao što su Državna akademija umjetnosti i dizajna, umjetnička škola Rerih i Institut Pro Arte.

Pljušć je dio generacije umjetnika koji su bili još djeca kada je srušen SSSR. Obilježile su ga iznenadne sociološke i ekonomske promjene ranih devedesetih. Ipak, Pljušćov rad nadilazi puku sociološku opservaciju. On reinterpretira istoriju umjetnosti, norme socijalnog realizma, posebno monumentalne skulpture i integriše ih u slike.

Slobodno se kreće u svim medijima, radeći istovremeno sa skulpturama i slikama. Ivan Pljušć je kompletan umjetnik koji stvara rad u kojem se prepoznaju neke važne odlike postsovjetske umjetnosti. Poigravajući se slikama srećne budućnosti, sačinjene od elemenata bivšeg komunisitičkog režima, Pljušć propituje, u značajnoj mjeri, odnos čovjeka sa svojim okruženjem.

U autorskom stejtmentu, koji zapravo potpisuje umjetnikova supruga Irina Drozd, o projektu koji je nastao tokom boravka umjetnika u Budvi, u okviru redovnog rezidencijalnog programa DEAC, između ostalog je zapisano:” 'Ugodan odmor' želi projekat Ivana Pljušća i pokazuje nam, čini se, prelijepe pejzaže priobalja. Ali zbog nečega se koža ježi pri pogledu na prazne ležaljke ili na nebo koje se sliva na crvene suncobrane 'Coca Cola'. Kao da bujica boje hoće da odnese sve, kao što pobješnjela stihija na svom putu odnosi kuće i gradove. Nebo briše granicu između vremena i bezvremenosti, prijeteći da produži 'odmor' zauvijek. Fina alegorija suštine ljudskog života. Mi znamo koliko će trajati naš odmor u odmaralištu, ali znamo li koliko će dugo da nam se javlja mučan osjećaj straha? Moguuće cijelog života”.

Izložbu u galeriji “Pizana” otvoriće predsjednik Upravnog odbora Dukley European Art Community, Marat Geljman, i istoričar umjetnosti Petar Ćuković, a postavka će trajati do 10. novembra 2015.

Bonus video: