Rečević: Na protestu bi moglo doći do incidenata, radimo sve da prođe mirno

Prema njegovim riječima, policija preduzima sve kako bi javno okupljanje proteklo bez incidentnih situacija i bez narušavanja javnog reda i mira
86 pregleda 0 komentar(a)
Podgorica trg, Foto: Srdan Kosović
Podgorica trg, Foto: Srdan Kosović
Ažurirano: 24.10.2015. 14:44h

Na više mjesta u Podgorici raspoređene su pojačane policijske snage. Najviše vanredno prisutnih policijskih službenika reporter Vijesti je primijetio kod stare zgrade Vlade i oko Centra bezbjednosti Podgorica.

Uprava policije raspolaže saznanjima koja ukazuju da bi na večerašnjem protestu moglo doći do incidenata, ali preduzima sve kako bi okupljanje proteklo bez narušavanja javnog reda i mira, poručio je načelnik podgoričkog Centra bezbjednosti Jovica Rečević.

“Raspolažemo saznanjima koja ukazuju da bi moglo doći do određenih incidentnih situacija. Policija preduzima potrebe aktivnosti kako bi te informacije provjerila i sačinila plan ovog javnog okupljanja”, kazao je Rečević na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, policija preduzima sve kako bi javno okupljanje proteklo bez incidentnih situacija i bez narušavanja javnog reda i mira.

On je rekao da se sastao sa rukovodiocem protestnih okupljanja, poslanikom Demokratskog fronta (DF) Milutinom Đukanovićem, gdje mu je ukazao na zakonske obaveze organizatora, koje je neophodno da preduzmu kako bi očuvali javni red i mir.

“Ukazao sam mu da je na protestnim okupljanjima, koja je DF organizovao 17. i 18 oktobra, narušen javni red i mir tj. napadnuti su policijski službenici i to na način što su bili zasuti kamenicama, flašama, bakljama i drugim čvrstim predmetima”, pojasnio je Rečević.

On je dodao da je usljed toga više policijskih sližbenika zadobilo tjelesne povrede, a jedan policijski starješina je zadobio teške tjelesne povrede.

“Želimo da vjerujemo da će organizator ovog javnog okupljanja, osim obavezujućih zakonskih aktivnosti, uložiti i dodatni napor da okupljanje protekne bez incidenata i narušavanja javnog reda i mira”, poručio je Rečević.

On je naveo da od građana, koji će se večeras okupiti, očekuju da se ponašaju u skladu sa zakonom. “Da svoj protest izraze na demokratski način i nenasilnim putem”.

“Opšti interes, i nas koji smo zaduženi za očuvanje javnog reda i mira i svih građana, je da ovo javno okupljanje protekne bez incidentnih situacija”, kazao je Rečević.

On je podsjetio da službenici Uprave policije predizimaju sve nepohodne mjere i radnje kako bi prije, tokom i nakon javnog okupljanja održali stabilan javni red i mir.

“Iako vjerujemo da će okupljenje proteći bez incidentnih situacija službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) potpuno su spremni da očuvaju i zaštite ustavni poredak Crne Gore, ukoliko se dese određene nezakonitosti, odlučno će postupiti u zaštiti zakona i policijskih ovlašćenja koja su im data”, zaključio je Rečević.

Savjetnica za medije u kabinetu ministra unutrašnjih poslova, Mirjana Ivanović, kazala je da je DF Upravi policiji podnio prijavu za održavanje javnog okupljanja u Podgorici za danas sa početkom u 19 sati i završetkom u nedjelju u šest sati.

"Namjera organizatora je da u 19 sati sa Trga Republike krenu u protestnu šetnju ulicom Slobode, dijelom Bulvara Svetog Petra Cetinjskog, gdje bi se zaustavili kod spomenika Kralju Nikoli. Tu bi održali svoje protestno okupljanje i najkasnije do šest narednog dana bi pozvali okupljenje građane da se raziđu", precizirala je Ivanović.

On je navela da je prijava podnijeta u skladu sa zakonom, da je skup najavljen kao miran, tako da je, shodno pravu na javno okupljanje i demokratskim vrijednostima koje baštini Crna Gora, odlučeno da nadležni Centar bezbjednosti Podgorica ne zabrani okupljanje, što, navela je, po automatizmu znači da je održavanje javnog okupljanja odobreno.

Ivanović je kazala da će u vrijeme javnog okupljanja, biti zatvorene ulice kojima će se kretati učesnici - od Trga Republike, ka spomeniku Kralju Nikoli u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, kao i najbliže saobraćajnice koje će shodno procjeni biti zatvorene u tom periodu.

Bonus video: