Ubicu Cicmila traže van granica BiH

Čelnici policije HNŽ potvrdili su da su od crnogorskih kolega tražili provjere o navodnoj umiješanosti Cicmila u više likvidacija u Crnoj Gori
225 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 24.10.2015. 06:56h

Ubijeni Plužinjanin Božidar Cicmil navodno je bio jedan od vođa narkoklana, u kojem je i Nikšićanin Š. D.

Bosanski istražitelji tvrde da su do tih informacija došli, pokušavajući da uđu u trag Cicmilovom ubici.

Cicmil je ubijen prije pet dana u Mostaru, a policija traga za muškarcem starim oko 35 godina, koji je visok oko 180 centimetara i ima dužu kosu.

Ubica je povrijeđen dok je iz škorpiona ispalio više metaka u Cicmilova leđa, a dok je bježao snimile su ga sigurnosne kamere. Ipak, snimak nije dovoljno jasan da bi inspektori sa njega "skinuli" fotografiju, a policija još ne može napraviti foto-robot ubice, jer njegov lik nije najjasnije vidio ni Saša Brkić, Cicmilov vozač i svjedok ubistva.

Istražitelji iz Mostara vjeruju da ubica nije iz BiH, i da je već pobjegao iz te države, zbog čega su tražili pomoć od kolega iz Crne Gore i Srbije.

Ipak, tvrde da su na tragu njegovim pomagačima. “Priveli smo pet osoba koje bi se eventualno mogle dovesti u vezu sa ubistvom u bilo kom svojstvu, eventualno kao pomagači”, kazao je načelnik Sektora kriminalističke policije Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Ramiz Hasić juče na pres konferenciji u Mostaru.

On je dodao da imaju spisak od 33 osobe koje moraju saslušati u što kraćem roku.

Čelnici policije HNŽ potvrdili su da su od crnogorskih kolega tražili provjere o navodnoj umiješanosti Cicmila u više likvidacija u Crnoj Gori.

“Vjerujem da je ta priča tačna, onako policijski, ali ne mogu za medije reći da je to definitivno tako”, kazao je Hasić dodajući da je realno da motiv ubistva bude “dosadašnji način Cicmilovog života”.

“Tražili smo od crnogorske policije sve detalje i informacije vezano za prošlost Cicmila... Kroz kontakte sam potvrdio da je on kadet specijalne policije od 15. godine”, kazao je on.

Hasić ističe da je Plužinjanin bio predmet interesovanja i kriminalističkih obrada bosanske i policija stranih država.

Odgovarajući na pitanja “Vijesti” on je rekao da je Cicmil često iz Mostara odlazio u Crnu Goru, i da će se tokom istrage utvrditi da li se ti odlasci poklapaju sa ubistvima u našoj državi.

Policija BiH tvrdi da je Plužinjanin često mijenjao telefone i telefonske brojeve, i da je kod njega, kada je ubijen,pronađen telefon sa crnogorskom karticom. Jasniju sliku zbog čega je to radio imaće kada dobiju listing njegove telefonske komunikacije.

“Komunikaciju sa broja iz Crne Gore već smo zatražili putem Interpola”, kazao je Hasić.

Izvor iz istrage ispričao je da je istražiteljima zanimljivo i kako je Cicmil, “koji se prije tri godine pojavio u Mostaru” odmah dobio dozvole da pokrene biznis, bez provjere početnog kapitala. Isti sagovornik rekao je da posao sa taksi udruženjem nije rentabilan, te da je pitanje da li je Cicmilova zvanična firma bila samo paravan za pranje novca.

Cicmil danas trebalo da posjeti osuđenog za ubistvo Dudića

Ubijeni Cicmil danas je u spuškom zatvoru trebalo da posjeti Ivana Vračara, osuđenog za ubistvo Kotoranina Dragana Duduća Frica.

Prema pouzdanim saznanjima “Vijesti” do tog podatka došli su bosanski istražitelji.

Njima su operativci iz Crne Gore dostavli informaciju da je Plužinjanin finansirao Vračara i njegovu porodicu, od kad je ovaj u zatvoru.

Odgovarajući na pitanja “Vijesti” Hasić je juče potvrdio da je sada pokojni Cicmil danas trebalo da bude u Crnoj Gori.

“Za sjutra je bio planirao odlazak u jednu privatnu posjetu u Crnoj Gori”, kazao je Hasić juče.

Cicmil je prije četiri godine svjedočio u postupku koji se u podgoričkom Višem sudu vodio protiv Vračara zbog ubistva Dudića.

On je tada rekao da je prisustvovao sceni kada je Dudić prijetio Vračaru da će ga ubiti i da će proći kao njegov drug Dejan Đuković, vlasnik "Red taksija", ubijen 1. oktobra 2009. u Kotoru.

Galerija

Bonus video: